Άγνοια ή συνενοχή από τον Κ. Μίχαλο;

michalos

Την ενεργό δράση από τα επιμελητήρια για να προστατέψουν τα μέλη τους – επαγγελματίες που θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αυτό είπε ο ίδιος σε σεμινάριο για τους υπαλλήλους των επιμελητηρίων με θέμα: «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

Κι αυτό γιατί, όπως παρατήρησε, πολλές από τις εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, θα βρεθούν στο επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, παραποιώντας όμως την πραγματικότητα, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων δημιουργεί ένα πλαίσιο που επιτρέπει σε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή αλλά, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων που θα προκύψει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. «Η ταχύτητα, σε συνδυασμό με την αποκεντρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων, είναι άλλωστε αυτό που διαφοροποιεί την εξωδικαστική διαδικασία από την παραδοσιακή δικαστική οδό», σημείωσε.

Ακριβώς έτσι είναι. Τα παραπάνω ισχύουν για τις επιχειρήσεις που οι τράπεζες χαρακτηρίζουν βιώσιμες. Αυτές δηλαδή που μπορούν να μπουν μέσα τα distress funds, να εκπαραθυρώσουν ιδιοκτήτες και μετόχους, και να αναλάβουν αυτές τη διοίκηση και τη λειτουργία τους, δήθεν για να τις εξυγιάνουν, αλλά κυρίως για να πάρουν το πάνω χέρι και να τις αρπάξουν από τους ιδιοκτήτες τους. Και να τις εξυγιάνουν με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Και πρόσθεσε ο Κ.Μιχάλος ότι, για να υπάρξουν στην πράξη τα οφέλη από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χρειάζεται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία τα επιμελητήρια. «Οι φορείς που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε τόπου και κάθε κλάδου και διαθέτουν τόσο τις δομές, όσο και την εμπειρία για να στηρίξουν και να διευκολύνουν τα μέλη τους, που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο νόμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι είτε έχει άγνοια, είτε είναι ύποπτος συνενοχής. Αλλά επειδή δεν είμαστε κακοπροαίρετοι, ένα έχουμε να του προτείνουμε. Καλό θα ήταν ο κ. Μίχαλος, μιας και σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Essex, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών, να ενημερωθεί πρώτα για το τι εστί πραγματικά ο «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» από φορείς των δανειοληπτών και μετά να παροτρύνει τους επιχειρηματίες να ενταχθούν στο νόμο. Έναν νόμο που είναι υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ των δανειοληπτών.

danioliptes.gr