Δυσοσμία σκανδάλων από την έρευνα στην τράπεζα Πειραιώς

trapeza-pireos

Είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να έχουν σαστίσει οι τραπεζίτες από την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τελικά αποδέχεται την αξίωση του ΔΝΤ για ελέγχους στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, για τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Κι έχουν κάθε λόγο να τρέμουν από το φόβο τους. Γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχουν πάρα πολλά που θα έρθουν στο φως για το πώς βόλευαν και τακτοποιούσαν τις υποθέσεις τους οι τραπεζίτες και με ποιους βρώμικους τρόπους έκαναν τις δουλειές τους, ζημιώνοντας ακόμα και τις ίδιες τις τράπεζες που υπηρετούσαν. Και μετά, τόσο οι ίδιοι όσο και τα παπαγαλάκια τους, προσπαθούσαν και προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες, φταίνε οι φτωχοί δανειολήπτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Αλλά δεν φταίνε οι δανειολήπτες. Η περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσε να είναι ενδεικτική για το τι βρώμικα παιχνίδια παίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των γραφείων τους, στους υψηλούς ορόφους των κτιρίων που στεγάζονται. Παιχνίδια εις βάρος των ίδιων των τραπεζών που υπηρετούν, εις βάρος των μετόχων των τραπεζών, εις βάρος των εργαζόμενων και – κυρίως – εις βάρος των δανειοληπτών, των καταθετών και όλων όσων έχουν επαγγελματικές επαφές με τράπεζες.

Όπως διαβάζουμε, στο μικροσκόπιο των αρχών τίθενται οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές της τράπεζας Πειραιώς. Ήδη, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορές που σχετίζονται με το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς για μια σειρά από συναλλαγές που κρίνονται ως προβληματικές. Μάλιστα, πηγές της ΤτΕ ανέφεραν ότι οι εν λόγω συναλλαγές είχαν αρνητική επίδραση στην τράπεζα και για τον λόγο αυτό η Πειραιώς υποχρεώθηκε το 2016 να διενεργήσει έκτακτες προβλέψεις για την αντιμετώπιση των δυνητικών ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα της έρευνας της ΤτΕ περιλαμβάνουν παράτυπες δανειοδοτήσεις,  μετοχοδάνεια, παραβίαση των capital controls κ.ά. Η πλέον σοβαρή υπόθεση αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων σε Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία με offshore δραστηριότητες στην Κύπρο, στο οποίο όμως είχαν ενσωματωθεί προσωπικά δάνεια επιτελικών στελεχών του ομίλου που αφορούσαν τόσο την αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια) όσο και ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία δεν εξυπηρετούσαν.

Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι έρευνες έχουν εντοπίσει πολλά προβλήματα για τον τρόπο που λειτουργούσε η τράπεζα, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά και συναλλαγές από τις οποίες φαίνεται ότι ωφελήθηκαν πρώην στελέχη της, κάτι που δικαιολογεί την εμπλοκή της αρχής ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 30 πρόσωπα εκ των οποίων οι δέκα αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες κατηγορίες, ότι ενορχήστρωσαν και ενδεχομένως ωφελήθηκαν από τις επίμαχες συναλλαγές, ενώ επιπλέον 20 ελέγχονται γιατί υπέγραψαν την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Κατά τα άλλα, για όλα φταίνε οι δανειολήπτες. Αλλά είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε την κατάληξη όλης αυτής της διαδικασίας. Αν και με ποιο τρόπο η δικαιοσύνη θα βγάλει λάδι τους 30 τραπεζίτες της Πειραιώς, ή αν θα έχει το θάρρος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

danioliptes.gr