Γεμίσαμε σωτήρες και σωτηρία πουθενά

politikoi-arxigoi

Εντύπωση προκαλεί η έντονη ρητορική που έχουν αναπτύξει Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναλώθηκε σε ευχολόγια για την προστασία της α’ κατοικίας ζητώντας από την κυβέρνηση να τη νομοθετήσει τώρα. Από την πλευρά της η κ. Φώφη Γεννηματά  ξεκαθαρίζει ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση η με νομοθετική ρύθμιση προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών». Παράλληλα,  επιτίθεται στον Πρωθυπουργό και τις πρακτικές του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάνει «μια ακόμη εντυπωσιακή κωλοτούμπα, εγκαταλείπει την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τον κίνδυνο των πλειστηριασμών, υπότασσόμενος στις επιταγές της τρόικας».

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά, λοιπόν, καλούν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ένα αίτημα κοινωνικό το οποίο στηρίζουν και απαιτούν όλοι οι πολίτες. Τότε γιατί η δήθεν κυβέρνηση “Εθνικής Σωτηρίας” του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” δεν νομοθετεί την προστασία της πρώτης κατοικίας; Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει έρθει σε μία προφορική συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα βγαίνει στο σφυρί κανένα ακίνητο αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Αυτή την προφορική συμφωνία παρουσιάζει ως μεγάλη της επιτυχία η κυβέρνηση. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ένας δανειολήπτης θα εξαρτάται από την καλή θέληση των τραπεζών για το αν θα κρατήσει ή θα χάσει το σπιτάκι του. Όντως τεράστια επιτυχία του Τσίπρα και του Τσακαλώτου!

Και ενώ ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν την προστασία της κατοικίας στα τηλεοπτικά παράθυρα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης έθεσε το θέμα εκεί που πρέπει: στη Βουλή. Ρώτησε λοιπόν, ο βουλευτής το αυτονόητο. Γιατί δεν γίνεται νόμος η προφορική συμφωνία, ώστε να είναι όλοι κατοχυρωμένοι; Η απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή είναι μνημειώδης: “Δεν είμαι αρμόδιος να νομοθετήσω προστασία α’ κατοικίας” είπε ο κ. Υπουργός… Πιο ειλικρινής φάνηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είπε στο radio1d.gr και τον Ανδρέα Σταματόπουλο ότι δεν επιτρέπουν οι θεσμοί τη νομοθέτηση της προστασίας, αλλά υποσχέθηκε ότι κάτι θα γίνει, χωρίς να μας πει τι ακριβώς είναι αυτό το κάτι.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και η κ. Γεννηματά γνωρίζουν καλά ότι οι δανειστές μας δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να νομοθετηθεί η προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως τη ζητούν. Μπορεί να εμφανίζονται ως σωτήρες, αλλά οι προτάσεις τους είναι κενού περιεχομένου. Είναι πολύ κρίμα να κάνουν μικροπολιτική στην πλάτη των δενειοληπτών, παίζοντας στην ουσία με την αγωνία δεκάδων οικογενειών που επιζητούν μια σανίδα σωτηρίας για το κεραμίδι που έχουν πάνω από το κεφάλι τους…

Μοναδική λύση που μπορεί να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση, και όμως δεν την προτείνουν Γεννηματά και Μητσοτάκης, είναι η δωρεάν νομική βοήθεια χωρίς το κριτίριο του τεκμαρτού εισοδήματος. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπαχθούν όλοι οι δανειολήπτες που έχουν μηδενικό ή μικρό εισόδημα στο νόμο με τα υπερχρεωμένα και να σώσουν το σπίτι τους. Αρκεί να γίνει πριν να είναι αργά…

danioliptes.gr