Πρωτοσέλιδο στο «‘Έθνος» οι αναφορές κατά Δικαστών του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος

26179499_1469565379831778_1535321050_o

Μεγάλη δημοσιότητα έχουν πάρει οι αναφορές κατά Δικαστών που κατέθεσε ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος. Η εφημερίδα «Έθνος» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αναδεικνύει το θέμα και τη σπουδαιότητά του.

Υπενθυμίζουμε ότι  ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος υπέβαλλε αναφορές κατά δικαστών υπέβαλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , στην Επιθεώρηση Δικαστηρίων Αρείου Πάγου, στον πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Προηγήθηκαν έγγραφες  καταγγελίες  δανειοληπτών-μελών του Συλλόγου για  αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που δεν εξετάζουν καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών  συμβάσεων και δεν εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Το άρθρο του Βασίλη Παπαναστασούλη στο «Έθνος» με τίτλο «Σε πειθαρχικό έλεγχο δικαστές»  έχει ως εξής:

«Από πειθαρχικό έλεγχο αναμένεται να περάσουν δικαστές που εξέδωσαν αποφάσεις για πλειστηριασμούς ακινήτων, μετά τις αναφορές δανειοληπτών για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Εντός του Δεκεμβρίου, τουλάχιστον τρεις αναφορές υποβλήθηκαν προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, μέσω του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, αρεοπαγίτης Αντώνης Τσαλαπόρτας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν τελέστηκαν πειθαρχικά παραπτώματα από τους δικαστές που φέρονται ότι δεν εξέτασαν καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών  συμβάσεων, κατά την έκδοση των αποφάσεων, κατά παράβαση των οδηγιών της ΕΕ.

Η έρευνα ανατέθηκε σε πρόεδρο Εφετών ο οποίος αναμένεται να εξετάσει αν υπήρξε παράβαση και να καλέσει για εξηγήσεις τους ελεγχόμενους δικαστικούς λειτουργούς. Οι αναφορές, υποβλήθηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Επιθεώρηση Δικαστηρίων Αρείου Πάγου, στον πρόεδρο του Εφετείου Θεσσαλονίκης και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οι καταχρηστικοί όροι

Οι δικαστές που εξέδωσαν τις εν λόγω αποφάσεις σε Πιερία, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, καταγγέλλονται ότι δεν έλαβαν υπόψη καταχρηστικούς όρους, όπως αυτός που οι τράπεζες υπολογίζουν τους τόκους με 360 ημέρες αντί 365 ημερών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο δανειολήπτης με επιπλέον ποσοστό επί του επιτοκίου για κάθε ημέρα του χρόνου. Την παραπάνω κατάχρηση αναγνωρίζουν οι κοινοτικές οδηγίες και απόφαση  του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρουν οι δανειολήπτες.

Παράλληλα , σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διενεργείται με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μετά την έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών- Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας για την παραβίαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας από τις τράπεζες. Πρόσφατα, η δικογραφία επέστρεψε στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών η οποία είχε αναθέσει στην ΙΑ’ Πταισματοδίκη να λάβει μαρτυρικές καταθέσεις και να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με την καταγγελία.

Προηγήθηκαν σχετικές αναφορές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

danioliptes.gr