Νέος εμπαιγμός για τους δανειολήπτες

ektakti-geniki-suneleusi-tis-kede

Στον χορό των “σωτήρων” των δανειοληπτών έκανε την εμφάνισή της και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Η ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη προτείνει στην κυβέρνηση να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη του αγαθού της κατοικίας, απαιτεί από την Κυβέρνηση που έχει την νομοθετική ευθύνη να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση ρύθμισης, με την οποία θα παρέχεται το δικαίωμα στους δανειολήπτες, εντός μίας προθεσμίας, που θα καθορισθεί, να έχουν τη δυνατότητα, πριν την πώληση των δανείων τους στα funds, να εξαγοράζουν το τίμημα του δανείου με την αυτή τιμή που η τράπεζα θα απεκόμιζε από την πώληση του δανείου στα funds.

Η ΚΕΔΕ προτείνει να εφαρμοστεί σχετική διάταξη ανάλογη με αυτήν που ψηφίσθηκε στην Κύπρο το έτος 2015 (ν. 169/2015) έτσι ώστε πριν την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών διευκολύνσεων, το πιστωτικό ίδρυμα να καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του, αν το επιθυμούν, και εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που μπορεί να είναι 45 ημέρες (όπως ακριβώς στην Κύπρο), να υποβάλουν πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης.

Με μια πρώτη ματιά, δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με αυτά που προτείνει η ΚΕΔΕ. Βέβαια, κάπως αργά θυμήθηκε ο κ. Πατούλης και οι υπόλοιποι δήμαρχοι το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων και μάλλον δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η πρόταση αυτή γίνεται λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Από την άλλη η πρόταση της ΚΕΔΕ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών τα κοράκια και για αυτό καθιερώνει και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κάπου εκεί θα τελειώσει και το θέμα και θα βγει η ΚΕΔΕ με τον κ. Πατούλη να λέει ότι εμείς προσπαθήσαμε να σώσουμε τους δανειολήπτες, αλλά η κυβέρνηση δεν συμφώνησε. Έτσι θα έχουμε τους “αγωνιστές” δημάρχους που “πολέμησαν” για το δίκιο των δανειοληπτών…

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι δήμαρχοι δεν μπορούν να ρίχνουν όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση, τη στιγμή που οι ίδιοι οι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, αλλά δυστυχώς υφίστανται σε μόνο 70 από τους 325. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσει ο κ. Πατούλης και η ΚΕΔΕ. Στο να χρησιμοποιήσουν δηλαδή τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες και να μην περιμένουν αν και εφόσον κάνει κάτι το υπουργείο. Αν όλοι οι Δήμοι συστήσουν Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού και επεκταθεί η αρμοδιότητα των Επιτροπών και σε θέματα τραπεζών, τότε ο δανειολήπτης θα έχει μια ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειο του. Η αγορά του δανείου του σε χαμηλή τιμή που προτείνει η ΚΕΔΕ είναι δύσκολο να συμβεί, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειολήπτες έχουν από μηδενικά ως πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Το να συστήσουν όλοι οι Δήμοι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού είναι κάτι που εξαρτάται από τους δημάρχους και μπορεί να γίνει άμεσα. Από αυτό θα κριθούν τα μέλη της ΚΕΔΕ και θα φανεί κατά πόσο έχουν τη βούληση να το κάνουν. Το να γίνονται προτάσεις που αφορούν άλλους είναι εύκολο, το να δώσουν οι ίδιοι τη λύση είναι το δύσκολο, αλλά και το μόνο εφικτό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενώ οι ίδιοι οι Δήμοι μπορούν να κάνουν κάτι, ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση… Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κύριοι της ΚΕΔΕ…

Ακούστε τι δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στο radio1d.gr και την εκπομπή «Εκλεκτικές Συγγένειες» με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

danioliptes.gr