Όνειρο απατηλό η έξοδος από τα μνημόνια

mnimonio

Μετά τη συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τη Νούι και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής και της Γερμανικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, το συμπέρασμα το οποίο αβίαστα βγαίνει είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τον Μάιο προκειμένου να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος επιτήρησης που δεν θα λέγεται μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς. Η ουσία όμως θα είναι η ίδια, θα έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο. Η ΕΚΤ θέλει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό εγγυήσεων και ανάπτυξης με τον οποίο, όχι μόνο θα επιβλέπει αλλά εν πολλοίς θα καθορίζει την ελληνική οικονομία. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο ο νέος μηχανισμός θα αξιοποιήσει τα 27,5 δις που περισσεύουν από το τρίτο μνημόνιο και δεν αποκλείεται 10 από αυτά ή και όλα να δοθούν στις τράπεζες.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με κέντρο το τι θα γίνει με τις τράπεζες και όχι τους πολίτες. Οι τράπεζες θα καθορίσουν τις εξελίξεις και δυστυχώς διαπιστώνουμε ξανά, ότι ταλαιπωρείται ένας ολόκληρος λαός εξαιτίας των αδηφάγων τραπεζών. Οι τράπεζες όμως δεν σώζονται και συνεχώς ζητούν περισσότερα, νέες ανακεφαλαιοποιήσεις και ρευστότητα εις βάρος των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των τραπεζών και μόνο.

Το τέταρτο, λοιπόν, μνημόνιο θα εγγυάται προληπτικά την σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες και θα περιλαμβάνει κόφτη δημοσιονομικών δαπανών. Τα κεφάλαια του μνημονίου θα είναι διαθέσιμα για τις τράπεζες ως μηχανισμός εγγύησης της συστημικής σταθερότητας. Ο Μηχανισμός θα έχει διάρκεια τεσσάρων χρόνων δηλαδή Αύγουστο 2018 με Αύγουστο 2022. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή εντός του α΄ τριμήνου του 2018. Έτσι οι αγορές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί επικοινωνιακά να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια αφού αυτός ο Μηχανισμός δεν θα λέγεται μνημόνιο…

Η διαδικασία των stress tests ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρχει σαφής σχετικά εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση προβλέπονται δραματικές. Και πως να μην είναι δραματικές όταν Νουί αλλά και το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ διαμήνυσαν στους Έλληνες τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να ισχύει μία «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα στα «κόκκινα δάνεια» και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Με άλλα λόγια κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα του Τσίπρα για προστασία της πρώτης κατοικίας…

Τη στιγμή, λοιπόν, που δεχόμαστε αρνητικά μηνύματα από παντού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για θετικά μηνύματα από την οικονομία και τις τράπεζες. Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα ο κ. Στουρνάρας, οπότε δεν κάνει για αυτή τη δουλειά, ή για άγνωστους λόγους παρουσιάζει μια πλαστή εικόνα.

Χρεοκοπία, χρέος, μνημόνια, ανακεφαλαιοποιήσεις, τρόικα, δόσεις, υπερφορολόγηση, φτώχεια, εξαθλίωση. Όλα έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες, οι οποίες όμως δεν σώζονται με τίποτα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μία διαρκή κατάσταση κρίσης για… χάρη τους.

danioliptes.gr