Πωλούνται όσο – όσο τα “κόκκινα” δάνεια

Πρόοδο διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τις τράπεζες.

Η ικανοποίηση της ΤτΕ συνίσταται στο γεγονός ότι τα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 94,42 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που είχε καθοριστεί.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές 2,1 δισ. ευρώ και στις πωλήσεις 1,8 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν τα συνολικά μεγέθη τους έτους σε 6,5 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. Ευρώ.

Η πρόοδος, λοιπόν, για την οποία η ΤτΕ κάνει λόγο είναι οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων σε ξένα funbds σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που φέρνει ρευστότητα στην τράπεζα.

Βέβαια, εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι πολλά από τα δάνεια που πωλούν οι τράπεζες, έχουν ήδη πληρωθεί μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και παρόλα αυτά θα κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει ένα δάνειο που έχει ήδη εξοφληθεί.

Η “πρόοδος” αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τέλους του 2018, το οποίο άλλωστε έχει χαρακτηρισθεί έτος έντονης κινητικότητας για τα κόκκινα δάνεια.

Ήδη η Attica Bank έχει λάβει προσφορές γύρω στα 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάληψη των κόκκινων δανείων της που ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ξένα funds που διεκδικούν τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας Αττικής είναι τα εξής: Aldridge, Duet, Pimco, Qualco και Oaktree.

Η Εθνική έχει συμφωνήσει την πώληση «κόκκινων» δανείων αξίας 5,2 δισ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία δανείων επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις που φθάνουν τα 600 εκατ. Ευρώ.

Από την πλευρά της η Alpha Bank πουλάει προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και «κόκκινα» δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, η Πειραιώς ήδη πούλησε δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, και ετοιμάζεται να ξεπουλήσει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αξίας 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση ακινήτων που πέρασαν στην κατοχή της από πλειστηριασμούς και περιλαμβάνονται 650 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε όλη επικράτεια.

Από αυτά, το 50% είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα είναι εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Χρήσιμο είναι να γίνει ένας σαφής ορισμός του τι ακριβώς σημαίνει πώληση και τι εκχώρηση δανείου, αλλά και τι προβλέπει σχετικά ο νόμος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 455 του Αστικού Κώδικα ο δανειστής μπορεί με σύμβαση να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτησή του χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη (εκχώρηση).

Ο μεταβιβάζων την απαίτηση, η τράπεζα δηλαδή, λέγεται εκχωρητής. Ο λαμβάνων την απαίτηση, (το fund) λέγεται εκδοχέας.

Συνεπώς αυτό που ονομάζουμε συνεχώς πώληση είναι εκχώρηση καθώς σύμφωνα με το άρθρο 806 του Αστικού Κώδικα με τη σύμβαση του δανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους μεταβιβάζει στον άλλον κατά κυριότητα χρήματα ή άλλα αντικαταστατά πράγματα, και αυτός έχει υποχρέωση να αποδώσει άλλα πράγματα της ίδιας ποσότητας και ποιότητας.

Έτσι λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι “πωλούν” την απαίτηση που έχουν ένεκα του δανείου. Η πώληση, λοιπόν, αυτή ονομάζεται εκχώρηση.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι τράπεζες εισπράττουν χρήματα από τα κόκκινα δάνεια που πουλούν (εκχωρούν) στα funds, παρόλο που όπως εξηγήσαμε έχουν ήδη πληρωθεί για πολλά από αυτά τα δάνεια.

Με τη σειρά του το fund θα αξιώσει από τον δανειολήπτη την είσπραξη ολόκληρου του κεφαλαίου που χρωστάει μαζί με όλες τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, που διογκώνουν την οφειλή.

Ο δανειολήπτης είναι απροστάτευτος και ανενημέρωτος μπροστά στα ξένα και ντόπια κοράκια και τις πρακτικές τους. Για άλλη μια φορά ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση δεν βρίσκονται στο πλευρό του…

danioliptes.gr