Τα δάνεια των κομμάτων και τα δάνεια των πολιτών 2

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και ασυλίας.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί της παρόλο που έχει κόκκινα δάνεια που αγγίζουν τα 137 εκατομμύρια ευρώ.

Αν κάποιος χρωστάει πάνω από πεντακόσια ευρώ, αμέσως δεσμεύονται οι λογαριασμοί του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν τίποτα άλλο. Στην περίπτωση της ΝΔ, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του κόμματος, αλλά έχει εκδοθεί και δικαστική πρωτόδικη απόφαση που παραμένει μέχρι σήμερα μη εκτελεστή, άγνωστο για ποιον λόγο…

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε να μπουν τα κόμματα στο νόμο Κατσέλη λέγοντας τα εξής: «Όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε το νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα, και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση.

Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειο του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά τα κόμματα; Δεν το καταλαβαίνω. Εκτός αν θέλουμε κόμματα πάντα εξαρτημένα».

Ο κ. Άδωνις ξεχνάει ότι αυτή την στιγμή είναι εκτός νόμου Κατσέλη οι έμποροι, χωρίς κανένα απολύτως λόγο, με αποτέλεσμα να κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να συνεχίζουν να λειτουργούν αν είχαν μπει στο νόμο και είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Όμως ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε κάποιο άλλο κόμμα κατέθεσε τροπολογία ώστε και οι έμποροι να ρυθμίζουν τα δάνειά τους.

Αντίθετα ο κ. Άδωνις προτείνει να μπουν στο νόμο Κατσέλη τα κόμματα, τα οποία ενώ παίρνουν παχυλή κρατική επιχορήγηση, επιλέγουν να μην πληρώνουν τα δάνειά τους ( το ΠΑΣΟΚ έχει 118 εκατομμύρια ευρώ οφειλές). Μιλάμε, δηλαδή, για τους χειρότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο νόμος Κατσέλη δεν δέχεται σε καμία των περιπτώσεων στρατηγικούς κακοπληρωτές, οπότε είναι αδύνατον τα κόμματα να ενταχθούν στον νόμο. Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν, αλήθεια, ως τι θα έμπαιναν στο νόμο;
Ως ιδιώτες ή ως νομικά πρόσωπά;

Το άρθρο 29 του Συντάγματος του 1975 αποτελεί μνημείο “δημιουργικής ασάφειας” σε σημείου που θα ζήλευε και ο Βαρουφάκης, καθώς ο νομοθέτης σκοπίμως δεν καθορίζει τη νομική μορφή του θεσμού των πολιτικών κομμάτων!!

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι οι πολιτικοί κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους όλους τους νόμους για να εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι. Αντίθετα οι πολίτες είναι παγιδευμένοι στη γραφειοκρατία και στις πρακτικές των τραπεζών.

Στην ουσία είναι απροστάτευτοι, ενώ τα πολιτικά κόμματα έχουν μια διαρκή προστασία.

Πόσο ακόμα ο λαός θα ανέχεται αυτήν την κατάσταση; Τι θα πρέπει να γίνει για να υπάρξει Δικαιοσύνη, Ισότητα και Αξιοκρατία σε αυτήν τη χώρα;

danioliptes.gr