Ερχεται νέο σχέδιο για την α’ κατοικία με νέα και πιο «σφικτά» κριτήρια

Αν η κυβέρνηση κάνει κι άλλο πίσω και αποδεχθεί τα πολύ χαμηλά περιουσιακά όρια που ζητάνε οι Ευρωπαίοι, θα τελειώσει μεν το σήριαλ της δόσης των 970 εκατ. ευρώ αλλά θα δεχθεί σφοδρή κριτική για το ότι το νέο πλαίσιο προστασίας για την α’ κατοικία γίνεται ακόμα πιο στενό.

Αν πάλι επιμείνει στα κριτήρια, που συμφώνησε με τις τράπεζες, καθώς και στην υπαγωγή των μικρών επιχειρηματικών δανείων με τους ίδιους όρους που θα προστατεύονται τα στεγαστικά δάνεια, τότε θα έρθει σε κόντρα με τους Ευρωπαίους, θα αποδειχθεί ότι το «πάγωμα» της δόσης δεν έγινε λόγω τεχνικών ζητημάτων, αλλά πολιτικά μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμο.

Η ουσία είναι ότι από το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει άκρη με τους Ευρωπαίους για την α’ κατοικία, η αγορά πιέζει για τακτοποίηση της εκκρεμότητας που κάνει ζημιά, οι τράπεζες απορούν με τις νέες (;) απαιτήσεις των εταίρων και οι «κόκκινοι» δανειολήπτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, με τους πλειστηριασμούς να κινούνται σε πιο βραδείς ρυθμούς, αναμένοντας τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών, μετά από τις συναντήσεις που είχαν με τους υπουργούς που «τρέχουν» το νέο πλαίσιο αλλά και με τον Διοικητή της ΤτΕ, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ήταν θέμα ημερών να κλείσει η εκκρεμότητα. Τα δύο βασικά «αγκάθια» είχαν, άλλωστε, τακτοποιηθεί ή έτσι τουλάχιστον πίστευαν, καθώς αφενός τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, συνολική αξία ακινήτων) είχαν χαμηλώσει αφετέρου είχε συμφωνηθεί ότι η περίμετρος προστασίας θα καλύψει και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας συνολικής αξίας υπολοίπου περίπου 2 δις ευρώ. Ωστόσο, τα μηνύματα που έφτασαν στο Μαξίμου από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, έκαναν σαφές ότι ο Ε. Τσακαλώτος δεν θα έχει μια ευχάριστη Καθαρά Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, όλα τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες όταν οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι για να ανάψουν πράσινο φως στο σχέδιο για την α’ κατοικία, θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αδύναμα νοικοκυριά. Ποια είναι αυτά κατά την άποψη τους; Όσα έχουν καταθέσεις, που δεν ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ, με τη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να φτάνει ως τις 100.000 ευρώ. Ο Ε. Τσακαλώτος τους ενημέρωσε ότι δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση (mandate) και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε άδοξα η επιχείρηση έγκρισης του νέου σχεδίου.

Στην πραγματικότητα, τα όρια που ζητάνε οι Ευρωπαίοι κινούνται πάνω στη «γραμμή» ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες του οποίου από το περασμένο Φθινόπωρο ήταν της άποψης ότι όποιος έχει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να προστατεύεται από ειδικές διατάξεις, αδυνατώντας να κατανοήσουν την έννοια της «αποταμίευσης για ώρα ανάγκης», άρα και των έστω μικρών καταθέσεων που μπορεί να έχουν δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ειδικά όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία η κυβέρνηση ούτε καν συζητά να εξαιρεθούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται επικαιροποιημένο σχέδιο, με πιο «σφικτά» κριτήρια, έτσι ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις κυρίως της ΕΚΤ, που ανησυχεί ότι λόγω της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, τα υψηλά εισοδηματικά όρια θα επιτρέψουν να μπουν στο πλαίσιο και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Νέα γνωμοδότηση από την ΕΚΤ δεν αναμένεται και η προσπάθεια είναι, πλέον, να διορθωθούν εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως περιγράφονται στο κείμενο της με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Ερχεται νέο σχέδιο για την α’ κατοικία με νέα και πιο «σφικτά» κριτήρια | iefimerida.gr