1 Δεκεμβρίου 2022

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΔΤ- ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ Κ.ΕΛ.ΔΑ. ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

1 min read

Το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.), η Κίνηση “Ελεύθεροι Κεντρώοι Δημοκράτες”, η Πολιτική Ομάδα “Ενεργοί Πολίτες”, σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία τονίζουν:

• τη διαμαρτυρία τους για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται στα θέματα του Τραπεζικού Συστήματος και για τις διεργασίες που ακολουθούνται από αυτό, σχεδόν αποκλειστικά σε βάρος των πολιτών,

• τη διαμαρτυρία τους για το κρίσιμο θέμα της “αποεπένδυσης” του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο μετοχές που αγοράστηκαν με κεφάλαια πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο, πωλούνται σε ιδιώτες έναντι μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, δηλαδή με αξία χίλιες φορές (1000) κάτω από τα χρήματα που αντλήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες, και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη και αυτά τα κεφάλαια αν θα επιστρέψουν τελικά στα ταμεία του Δημοσίου,

• και γνωστοποιούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και σε όλους τους συμπολίτες μας πως οι πολιτικές ομάδες που συνέταξαν την επιστολή είναι αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα για την προστασία της Οικονομίας μας και των συμπολιτών μας, για να αποφευχθεί μια ακόμη τεράστια ζημία για τη χώρα μας αλλά και για τις σχέσεις μας με το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Τα θέματα της επιστολής γίνονται εξαιρετικά επίκαιρα καθώς πρόσφατα οι ελληνικές “συστημικές” τράπεζες δήλωσαν μια επιπλέον “ζημία” 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί, καθώς οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την Ελληνική Οικονομία και έχουν αντλήσει το ίδιο χρονικό διάστημα τεράστια κεφάλαια λόγω της πανδημίας. Επίσης αποκτούν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η κυβέρνηση παραχώρησε από την αρχή της θητείας της νομοθετημένη “ασυλία” στους επικεφαλής του Τραπεζικού Συστήματος, με την οποία τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για τις ζημίες που προκαλούνται, άρα τους επιτρέπει έμμεσα την πλήρη εκμετάλλευση του τραπεζικού συστήματος για δικό τους όφελος και σε βάρος της Οικονομίας και των πολιτών!

Οι πολιτικές ομάδες που υπογράφουν την επιστολή τονίζουν:

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πιστώσει τα συγκεκριμένα χρήματα στον Ελληνικό λαό. Η σημερινή Κυβέρνηση θα μας βρει ισχυρούς απέναντί της και αποφασισμένους να φτάσουμε στα άκρα για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης προς τους συμπολίτες μας.

Έχουμε πυξίδα και οδηγό μας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, που έχει δείξει επανειλημμένα ότι τα φαινόμενα αδιαφάνειας και οι πρακτικές που στρέφονται ενάντια στους πολίτες, οδηγούν πάντα σε άσχημες εξελίξεις για όλο το κοινωνικό οικοδόμημα, εφιστούμε παράλληλα την εγρήγορση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιβληθεί η τήρηση των διεθνών κανόνων και της νομιμότητας και να αποφευχθεί μια επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Αιτούμαστε την ανάγνωση της παρούσας επιστολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Απαιτούμε και θα κερδίσουμε την επιβολή της Νομιμότητας, της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας και της ζωής μας, ώστε τα φαινόμενα του παρελθόντος να μείνουν οριστικά στο παρελθόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτές και εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού, Συμπολίτισσες και συμπολίτες μας,


Η επιστολή αυτή γράφεται με αγωνία για τη έννομη τάξη της Ελλάδας, το μέλλον της χώρας μας, αλλά και τη θέση της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με φόβο ότι οδηγούμαστε σε μια επανάληψη των καταστάσεων που οδήγησαν την πατρίδα μας σε ακραίες καταστάσεις, εφιστούμε την προσοχή όλων σας στο κρίσιμο θέμα της “αποεπένδυσης” του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ νπιδ, Ν 3864/2010 ΦΕΚ Α 119).


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργήθηκε πριν 11 χρόνια με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου, για να στηρίξει τις “συστημικές” τράπεζες τις χώρας μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.


Καθώς πλέον ο συστημικός κίνδυνος έχει υποχωρήσει, το ΤΧΣ προχωρά στην πώληση των μετοχών του σε ιδιώτες, ξεκινώντας από την πώληση των μετοχών του στην Τράπεζα Eurobank, και θα συνεχίσει με τις επόμενες Τράπεζες στις οποίες συμμετείχε.


Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς δεν ακολουθεί τους δημοκρατικούς κανόνες της πλήρους διαφάνειας, κατά παράβαση του άρθρου 5Α του Συντάγματος και του Ν. 3861/2010 (Ενίσχυση της Διαφάνειας κλπ) και της υπεύθυνης πολιτικής, επαυξάνει το φόβο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και ότι θα συνεχίσει τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και έθεσαν σε κίνδυνο τη θέση μας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, κατά παράβαση των διατάξεων των παραγράφων 2 του άρθρου 25 και 2-1 του άρθρου 106 του Συντάγματος.


Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ακόμη μια φορά τις πρακτικές που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της Ελληνικής Οικονομίας, θα επιτρέπει τα κεφάλαια της αποεπένδυσης του Ελληνικού ΤΧΣ να χαθούν σε άγνωστες διαδρομές “δημιουργικής λογιστικής” και σε ιδιωτικά συμφέροντα, και δεν θα επιστραφούν εκεί από όπου αντλήθηκαν, δηλαδή στην Ελληνική Οικονομία και στους Έλληνες πολίτες, σε βάρος της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Ελλήνων φορολογουμένων και προς βλάβη της Εθνικής Οικονομίας. Θα αποτελέσουν ακόμη μια “τρύπα” της Οικονομίας μας, ώστε, στο τέλος να τα χρεωθούν, για ακόμη μια φορά, οι πολίτες της Ελλάδας και κατ’ επέκταση οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το αντίτιμο που θα λάβει το ταμείο από την αρχική αποεπένδυση στη Eurobank, είναι ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ. Αντίστοιχα κεφάλαια θα λάβει από την πώληση των μετοχών των υπόλοιπων συστημικών Τραπεζών.

Εξαιτίας της πολιτικής αδιαφάνειας, του ελέγχου και τη σιωπής μέσω υψηλών και ανεξέλεγκτων χρηματοδοτήσεων μεγάλου μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου, των συνεχών απειλών βιαίας καταστολής, του πλάγιου επηρεασμού των αστυνομικών δυνάμεων μέσω προσλήψεων κομματικών φίλων, και τη συνεπακόλουθη από όλα αυτά δυσλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας, φοβόμαστε ότι η επιστροφή των κεφαλαίων στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους δεν θα συμβεί, κατά παράβαση των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων.


Τονίζουμε ότι τα κεφάλαια που συνέστησαν το ΤΧΣ και στήριξαν τις συστημικές Τράπεζες συγκεντρώθηκαν με θυσίες, κυριολεκτικά θυσίες αίματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, θανάτους και αυτοκτονίες.


Οι “ρυθμίσεις” που έγιναν για τη συγκέντρωσή τους είχαν αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και προκάλεσαν υψηλότατη ανεργία, το κλείσιμο αμέτρητων επιχειρήσεων, την απομάκρυνση διεθνών επενδύσεων, οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και μισθών σε όλους τους πολίτες, και ισοπεδωτική έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά, με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό (κατ ευφημισμόν, γιατί πρόκειται στην ουσία για εκμηδένιση) της Ελληνικής Οικονομίας.


Οι καταστάσεις αυτές συνεχίζονται και οδηγούν σε αδυναμία του μεγαλύτερου μέρους των συμπολιτών μας να αποπληρώσουν τα αμέτρητα χρέη, με τα οποία έχουν φορτωθεί χωρίς τη θέλησή τους.


Τώρα που φτάνουμε λοιπόν στην “αποεπένδυση” του ΤΧΣ, είναι ηθικά και κοινωνικά απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης και διάφανη επιστροφή των κεφαλαίων πίσω στον Ελληνικό Λαό.


Το ΤΧΣ δεν αποτελεί ιδιωτικό φορέα για να επιτραπεί οποιαδήποτε άλλου τύπου μεταφορά των κεφαλαίων του. Ως εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου, που συστάθηκε με κεφάλαια που αντλήθηκαν από την Εθνική Οικονομία, πρέπει σ’ αυτήν να επιστρέψει τα κεφάλαια που θα λάβει, και αυτά να επιστρέψουν στους συμπολίτες με τη μορφή ελαφρύνσεων και ενισχύσεων, ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μεγάλης ζημίας που έχουμε όλοι υποστεί.


Κάθε νομική και ηθική τάξη απαιτεί την αφαίρεση των κεφαλαίων σε αντίστοιχο ύψος, από τα βάρη και τα χρέη των πολιτών.


Από την πλευρά μας, οι υπογράφοντες σ’ αυτή την επιστολή, το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ), η κίνηση Ελεύθεροι Κεντρώοι Δημοκράτες “ΕΛ.ΚΕ.ΔΗ”, και οι Ενεργοί Πολίτες – Πολιτική Ομάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πιστώσει τα συγκεκριμένα χρήματα στον Ελληνικό λαό. Η σημερινή Κυβέρνηση θα μας βρει ισχυρούς απέναντί της και αποφασισμένους να φτάσουμε στα άκρα για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης προς τους συμπολίτες μας.


Έχουμε πυξίδα και οδηγό μας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, που έχει δείξει επανειλημμένα ότι τα φαινόμενα αδιαφάνειας και οι πρακτικές που στρέφονται ενάντια στους πολίτες, οδηγούν πάντα σε άσχημες εξελίξεις για όλο το κοινωνικό οικοδόμημα, εφιστούμε παράλληλα την εγρήγορση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιβληθεί η τήρηση των διεθνών κανόνων και της νομιμότητας και να αποφευχθεί μια επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.


Αιτούμαστε την ανάγνωση της παρούσας επιστολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Απαιτούμε και θα κερδίσουμε την επιβολή της Νομιμότητας, της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας και της ζωής μας, ώστε τα φαινόμενα του παρελθόντος να μείνουν οριστικά στο παρελθόν.


Για το ΚΕΛΔΑ,
Για την Κίνηση Ελεύθεροι Κεντρώοι Δημοκράτες,
Για τους Ενεργούς Πολίτες – Πολιτική Ομάδα


(ακολουθούν υπογραφές)

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.