Το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) προτείνει να διατηρούν ακόμα μεγαλύτερο «μαξιλάρι» οι τράπεζες σε ρευστό έως και 25% των δανείων, για να είναι σε θέση να απορροφούν τυχόν απώλειες από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες «Μαξιλάρι» σε ρευστό έως και 25% των δανείων προτείνει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «Το σύστημα που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν απολύτως άδικο» δήλωσε χθες ο Νικ Κάρνεϊ, πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφερόμενος στα κρατικά πακέτα-μαμούθ για τη διάσωση κάποιων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου εις βάρος των φορολογούμενων.
Θα απαιτείται, ως εκ τούτου, από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να διατηρούν ακόμα μεγαλύτερο «μαξιλάρι» σε ρευστό έως και 25% των δανείων για να είναι σε θέση να απορροφούν τυχόν απώλειες από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με νέες προτάσεις του FSB.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC, οι νέες προτάσεις κεφαλαιακής επάρκειας του FSB θα μπορούσαν να κοστίσουν μόνον στις ευρωπαϊκές τράπεζες 200 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας τις να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ομολόγων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του FSB, αυτό το «μαξιλάρι» κεφαλαίων, γνωστό ως TLAC (Total loss-absorbing liability buffer) θα αναλογεί στο 15% με 20% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών, δηλαδή όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί με έναν μέσον όρο του πιστωτικού κινδύνου τους.
Τα απαιτούμενα κεφάλαια, ωστόσο, θα μπορούσαν να αυξηθούν από το 21% έως το 25% εάν προστεθούν οι νέοι όροι και από άλλες διεθνείς αρχές όπως η Βασιλεία με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ» όπου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει ήδη οριστεί στο 7%.
Ήταν απολύτως άδικο να επωμίζονται οι φορολογούμενοι το κόστος διάσωσης των τραπεζών, επεσήμανε χθες ο Μαρκ Κάρνεϊ σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Οι τελικές προτάσεις του FSB θα είναι έτοιμες για να παρουσιαστούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G-20 μέσα στο 2015.
Στη λίστα των τραπεζών αυτών που φαίνεται πως θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα είναι οι ευρωπαϊκές ΒΝΡ Paribas, Banco Santander, Societe Generale, Deutsche Bank, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και UniCredit SpA, όπως τονίζει η Citigroup στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Μόνον στη Βρετανία δαπανήθηκαν εκατοντάδες δισ. στερλίνες από τον εθνικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να υιοθετείται μια πολιτική αυστηρής λιτότητας για να μειωθεί το έλλειμμα που προκλήθηκε από τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών.
Στροφή σε ομόλογα υψηλού ρίσκου Μεγάλη άνοδος έχει καταγραφεί στην έκδοση ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, με τους επενδυτές να δελεάζονται από τις υψηλές αποδόσεις και να παραβλέπουν τον υψηλότερο κίνδυνο απωλειών σε σχέση με άλλες κατηγορίες ομολόγων. Η έκδοση ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία ρευστοποιούνται πρώτα σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας για την κάλυψη απωλειών, έχει αυξηθεί κατά 80% από τις αρχές του 2014. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται από τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου σαν την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που δυσκολεύονται να αντλήσουν επαρκή κεφάλαια από αγορές με πιο συντηρητικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Dealogic, η έκδοση ομολόγων υπολογίζεται στα 122,4 δισ. δολάρια στο διάστημα του 2014. Η μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης αιτιολογείται από τις υποτονικές αποδόσεις που προσφέρουν άλλες επενδύσεις σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.