3 Φεβρουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Απάντηση στις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου

1 min read

Για μια ακόμη φορά ψεύτικες υποσχέσεις

Στο ίδιο έργο θεατές γίναμε όλοι οι Έλληνες πολίτες ακούγοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να μας υπόσχεται για μια ακόμη φορά «λαγούς με πετραχήλια», ανακοινώνοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του εν’ όψει των εκλογών.

 

Ο ικανότατος ρήτορας Ευάγγελος Βενιζέλος με διάφορα ψιμύθια μας πλάσαρε μια πολύ ωραία εικόνα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να «ξεκολλήσει η χώρα από τη λάσπη».

Εκείνο που παρέλειψε να μας πει, όμως, είναι για ποιο λόγο δεν τα εφάρμοσε όλα αυτά ή δεν πίεσε να εφαρμοστούν, όταν διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Που ήταν η δεινή ρητορεία σας και οι έξυπνες ιδέες σας κ. Βενιζέλο, όταν δίνατε αγώνα να υπογραφούν τα δύο μνημόνια, με τα οποία η Ελλάδα έγινε φόρου υποτελής για πολλά χρόνια;

Μας λέτε κ. Βενιζέλο ότι μέσω του ΕΣΠΑ έχετε έτοιμο το αντίδοτο για την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης. Αν δεν κάνουμε λάθος, όμως, επί των ημερών σας η ανεργία δεν έφτασε στο 21%, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη; Ο πρωθυπουργός που για χρόνια στηρίζατε, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, δεν είπε ότι κάθε ελληνικό σπίτι πρέπει να έχει έναν εργαζόμενο; Τι άλλαξε τώρα και μας λέτε ότι μπορεί να ενισχυθεί η απασχόληση; Εκτός αν θέλετε να δημιουργήσετε απλώς αυξημένους δείκτες απασχόλησης, χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αποτέλεσμα, αφού οι Έλληνες πολίτες, ως σύγχρονοι δούλοι, θα έχουν όλοι καθημερινή οκτάωρη απασχόληση με το αστρονομικό ποσό των 180 ευρώ το μήνα.

Μας λέτε κ. Βενιζέλο ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη».

Όμως, η κυβέρνηση που συμμετείχατε κ. Βενιζέλο δεν ήταν εκείνη που θέσπισε την εισφορά των πέντε ευρώ, προκειμένου να εξεταστεί κάποιος στα δημόσια νοσοκομεία και η κυβέρνηση που συμμετείχατε δεν ήταν εκείνη που στέρησε από τους ηλικιωμένους τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού με την τεράστια μείωση των συντάξεων δεν έχουν οι άνθρωποι χρήματα για τα φάρμακά τους;

Να σας απαντήσουμε κ. Βενιζέλο και σε ένα άλλο ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα που θίξατε και το οποίο είναι οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μας λέτε ότι «με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας» και ότι πρέπει να υπάρχει «ειδικός λογαριασμός για κάθε πολίτη έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί, δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, τότε τα 1.500 ευρώ ανεβαίνουν σε 2.000 ευρώ».

Έχουμε την αίσθηση ότι αυτές οι δεσμεύσεις σας προκαλούν τουλάχιστον το γέλωτα! Είμαστε ευγενείς και δε θέλουμε να πούμε ότι αποτελούν μέγιστη πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο, το οποίο βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού», αφού η συντριπτική πλειοψηφία του είναι υπερχρεωμένη. Αφήσατε τους Έλληνες πολίτες να υπερχρεωθούν και να γίνουν έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζών.

Αφήσατε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «λεηλατούν» το υστέρημά μας, μέσω παράνομης παρακράτησης και κατάσχεσης των μισθών και των συντάξεών μας.

Και τώρα προεκλογικά έρχεστε να μας πείτε ότι έχετε προτάσεις για μέτρα προστασίας των υπερχρεωμένων Ελλήνων, τους οποίους εσείς και οι άλλοι κυβερνώντες οποιασδήποτε κομματικής απόχρωσης έχετε ρίξει προ πολλού στον Καιάδα.

Τέλος, μας λέτε κ. Βενιζέλο ότι επικοινωνήσατε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Βασίλη Ράπανο και συμφωνήσατε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει «να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές». Μάλιστα, η συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει ότι «οι διευθετήσεις πρέπει να είναι κυλιόμενες και συνεχείς».

Η κυβέρνηση που στηρίξατε κ. Βενιζέλο δεν ήταν εκείνη που τροποποίησε το άρθρο 346 του Αστικού Κώδικα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες δανειολήπτες να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκδικούν μέσω δικαστηρίων τα δικαιώματά τους; Με την ενέργειά σας αυτή όλοι οι πολιτικοί δεν ανοίξατε το δρόμο, ώστε όλες οι διευθετήσεις των δανείων να γίνονται με τους όρους που θέτουν οι τράπεζες, στους οποίους θα πρέπει να υποκύπτουν οι Έλληνες πολίτες;

Από εσάς έγκριτε συνταγματολόγε θα περιμέναμε τουλάχιστον να είχατε την οξυδέρκεια, ώστε να μη μας κοροϊδεύατε κατάμουτρα. Θα περιμέναμε τουλάχιστον να σιωπήσετε, διότι είστε από τους βασικούς υπεύθυνους για την «κατρακύλα» του βιοτικού μας επιπέδου, της καταστροφής των ζωών μας και της απόγνωσης που αντιμετωπίζουμε…

Ο Πρόεδρος του ΔΣ

Περβανάς Χαράλαμπος

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.