Η ανακεφαλαιοποίηση προχωράει για τις τράπεζες, τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούννα σηκώσουν το δυσβάστακτο φορτίο του τέταρτου χρόνου της οικονομικής κρίσης και των λανθασμένωνσυνταγών των Μνημονίων.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ότι μέχρι τη Δευτέρα θα διοχετευθούν κεφάλαια ύψους 18 δις ευρώ.

Την Παρασκευή θα συνεδρίαζαν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank EFG, της AlphaBank και της Τράπεζας Πειραιώς για να εγκρίνουν τις συμβάσεις προεγγραφής και την κατάθεση των αιτήσεων προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να λάβουν την κεφαλαιακή ενίσχυση. Το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να καταβάλει κεφάλαια 6,9 δις ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δις ευρώ στη Eurobank, 1,9 δις ευρώ AlphaBank κα 5 δις ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί στη χώρα τα 25 δις. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα βοηθήσει στην υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Αυτό το τελευταίο είναι που απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Θα αποφασίσουν επιτέλους οι τράπεζες να ρίξουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά; Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, αν δεν είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, στενάζουν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών και των ακάλυπτων επιταγών που αποτελούν την επιδημία-μάστιγα της οικονομίας.

Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπομένουν τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης περιμένοντας να δουν κάποια αλλαγή στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομική πολιτική. Οι κραυγές αγωνίας έχουν αντικατασταθεί από την απόγνωση και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

Epikaira