Επίσης, στην επιστολή παραίτησης ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, φέτος, δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την υπονόμευση της λειτουργίας του Ταμείου, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει: «Η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έδωσε τη στήριξη που χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα με έμμεσο αλλά συστηματικό τρόπο μείωσε το κύρος και την αξιοπιστία του στα μάτια των πιθανών επενδυτών». Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η απουσία προέδρου του Δ.Σ. στο Ταμείο για περισσότερο από ένα μήνα, καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις του συμβουλίου. Γι’ αυτό «στις συνθήκες αυτές αδυνατώ πλέον να παίξω επαγγελματικά και αποτελεσματικά τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου που μου εμπιστεύθηκε η πολιτεία τον Ιούλιο του 2011».
Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει ότι θα παραμείνει στη θέση αυτή για το επόμενο 20ήμερο, προκειμένου να ενημερώσει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τα θέματα. Επίσης, εμφανίζεται υπερήφανος για το έργο που έχει συντελεστεί στο Ταμείο στους 11 μήνες λειτουργίας του. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει οργανωθεί πλήρως… έχει γίνει ιδιαίτερη δουλειά σε βάθος, ειδικά στις υποδομές και την ακίνητη περιουσία, έτσι ώστε μόλις οι συνθήκες αγοράς το επιτρέψουν, να κινηθούμε ταχύτατα και αποτελεσματικά… Το ΤΑΙΠΕΔ οργάνωσε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια γρήγορη διαδικασία έγκρισης όλων των υπό σχεδιασμό αποκρατικοποιήσεων, από πλευράς κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού, η οποία έχει φέρει καρπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τέσσερις αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία άλλων έξι αποκρατικοποιήσεων απ’ την οποία αναμένονται πρόσοδοι ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητρόπουλος δεν κατονομάζει τις αποκρατικοποιήσεις αυτές, οι οποίες αναμφίβολα περιλαμβάνουν Κρατικά Λαχεία και IBC (νυν Golden Hall). Eπίσης αναφέρει ότι έχουν προετοιμαστεί σε προχωρημένο στάδιο άλλες 9 αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει άλλες 13 αποκρατικοποιήσεις -σύνολο 28- οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο προετοιμασίας, ενώ αναφέρεται και στην προετοιμασία καταγραφής 82.000 δημοσίων ακινήτων για τα οποία συνεχίζεται ο νομικός και τεχνικός έλεγχος.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, μέχρι τέλος του έτους τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κατά τη δική του εκτίμηση, «είναι απίθανο να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ». Σημαντικό πρόβλημα προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρεί το επίπεδο έκπτωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο υπονομεύει τις φυσικές επενδύσεις. «Αυτό το επίπεδο έκπτωσης (85%) υπονομεύει κάθε φυσική επένδυση στη χώρα, γιατί σε περίπτωση θετικών εξελίξεων η απόδοση επενδύσεων σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου είναι πολλαπλάσια οποιασδήποτε επένδυσης σε αποκρατικοποιημένα στοιχεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησης.
Πάντως, το απερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ στέλεχος παραδέχεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να φέρουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ύψους 25 δισ. ευρώ έως το 2020. Από αυτά, το 90% θα αφορά την αξιοποίηση δημόσιας γης και υποδομών.
Kathimerini