Ε.Ε: Μόνη «θεραπεία» τα ευρωομόλογα, δηλώνει ο Επίτροπος Άντορ

Ο Λάσλο Άντορ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Κοινωνικά Θέματα, απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη της Ένωσης να επανεξετάσουν τη θέσπιση κοινών «ομολόγων σταθερότητας», μετά την υποβάθμιση της προοπτικής για μερικές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Άντορ επισήμανε ότι η Ευρώπη ενδέχεται να πληγεί σύντομα από την έλλειψη ασφαλών επενδυτικών πόρων ώστε να είναι βιώσιμα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Η προειδοποίηση του Άντορ έγινε μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s ότι θέτει σε αρνητική προοπτική το αξιόχρεο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, τα ομόλογα των οποίων εξακολουθούν να έχουν αξιολόγηση AAA.

«Μπορώ να σκεφτώ μόνο έναν ασφαλή πόρο στον οποίο θα μπορούσαμε να επενδύσουμε. Έχει προταθεί ήδη από την Επιτροπή στην Πράσινη Βίβλο για τα Ομόλογα Σταθερότητας», τόνισε ο Άντορ. Αναφερόταν στις προτάσεις της Επιτροπής να συγκεντρωθούν κεφάλαια με την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας», κατά τον όρο που προτίμησε για να περιγράψει τα λεγόμενο ευρωομόλογα.

Σύμφωνα με τον Άντορ, μπορεί να υπάρξουν «διάφορα ονόματα ή λειτουργικά αντίστοιχα». Ο στόχος «είναι η αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», επισήμανε ο Επίτροπος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα ευρωομόλογα αντιτίθεται πιο σθεναρά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όμως ο Άντορ σημείωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης, αν όχι τώρα, θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν τα ευρωομόλογα στο μέλλον.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με διάφορες λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –νομίζω ευτυχώς– υπήρξε πολύ εφευρετική. Ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε μας έδωσαν λίγο επιπλέον χρόνο να εξετάσουμε κατάλληλες βιώσιμες λύσεις. Αλλά αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι: είτε αυτή η κρίση -ή η επόμενη- θα οδηγήσει στη θέσπιση των ευρωομολόγων, όπως τα αποκαλούν κυρίως», σημείωσε ο Άντορ.

Ακόμα, έθιξε τις διαφωνίες ανάμεσα στη μεγαλύτερη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Οι περισσότερες διαφωνίες των δύο πλευρών έχουν επικεντρωθεί στα ευρωομόλογα.

«Κατά την άποψή μου, η Γερμανία είναι εξαίρετη στα μικροοικονομικά αλλά δεν θα έλεγα το ίδιο για τα μακροοικονομικά», υποστήριξε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Αντίθετα, στη Γαλλία «μοιάζει να υπάρχει ένα πρόβλημα με τα μικροοικονομικά».

Αλλά «νομίζω ότι στη Γαλλία υπάρχει καλύτερη κατανόηση του τι χρειάζεται η Ευρώπη στο μακροοικονομικό επίπεδο για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση». Σύμφωνα με τον Άντορ, υπάρχει μια «πνευματική αποσύνδεση ανάμεσα στις δυο χώρες-κλειδιά» της ΕΕ.

ΑΜΠΕ