Αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας νοοτροπίας ανομίας που χαρακτηρίζει ορισμένους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Αυτοί άλλωστε πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια εις βάρος των κρατικών λειτουργών που θέλησαν να εφαρμόσουν το νόμο.
Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επιχείρησε να ελέγξει παραλιακή ψαροταβέρνα στο νησί. Στον έλεγχο που διενεργήθηκε αποκαλύφθηκε ότι σε 11 τραπέζια δεν είχαν κοπεί αποδείξεις. Υπεύθυνη σύμφωνα με το νόμο ήταν μία ηλικιωμένη η οποία όμως επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας κατά τη μεταφορά της στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και τη θέση της τελικά πήρε ο γιος της ενώπιον του νόμου. Από εκεί και πέρα αρχίζει να διαδραματίζεται μία απίστευτη ιστορία.
50-70 άτομα, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση τοπικών πολιτικών παραγόντων, περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα, εμπόδισαν τη μεταφορά στον Πειραιά, με τη διαδικασία που προβλέπει το αυτόφωρο, του υπεύθυνου του καταστήματος. Μάλιστα δεν δίστασαν να προπηλακίσουν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, που τον συνόδευαν, αλλά και το πλήρωμα του ιπτάμενου δελφινιού.
Όταν οι άνδρες του ΣΔΟΕ επέστρεψαν στο αστυνομικό τμήμα, βρέθηκαν πολιορκούμενοι από τα ίδια άτομα που μάλιστα έκοψαν το ρεύμα και την παροχή νερού από το αστυνομικό τμήμα. Πρωταγωνιστές στις διαμαρτυρίες, στελέχη της νυν δημοτικής αρχής αλλά και της προηγούμενης.
Τελικά η μεταγωγή του υπευθύνου του καταστήματος έγινε την επόμενη μέρα και αφού μετέβησαν στην Ύδρα άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ για να επιβάλουν την τάξη και να λύσουν την πολιορκία του αστυνομικού τμήματος.
Παράπλευρη απώλεια η δυσφήμιση του νησιού από τη συμπεριφορά ορισμένων ακραίων στοιχείων αλλά και η απόφαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας των ταχυπλόων που εξυπηρετούν την Ύδρα, να διακόψει τα δρομολόγιά της από και προς το νησί, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παράλληλα κατέθεσε και μήνυση στο Λιμεναρχείο για την επίθεση εναντίον του πληρώματος του ταχυπλόου και την παρεμπόδιση της αναχώρησής του.
Όλα αυτά όμως συνδέονται με ένα ιδιότυπο καθεστώς που έχει επιβληθεί στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωταγωνιστές και καθοδηγητές της κίνησης υπεράσπισης της ανομίας, είχαν και έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αυτό το καθεστώς. Σημερινοί και χθεσινοί ”άρχοντες”.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρκαντώνης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση 498/2010 του Τριμελούς Πλημ/κείου Πειραιά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 μηνών για αυθαίρετες κατασκευές σε δημοτική έκταση. Καραμπινάτη υπόθεση και μείζον ηθικό ζήτημα.
Ο ίδιος, συνελήφθη να εισπράττει παρανόμως δύο μισθούς μετά από καταγγελία του δημοτικού συμβούλου κ. Τσακίρη. Εισέπραττε παράνομα το μισθό του Προέδρου αλλά και αυτόν της οργανικής του θέσης στην Εθνική Τράπεζα. Καμία κύρωση δεν έχει υποστεί ακόμα, αφού ο τότε Γ.Γ της Περιφέρειας Αττικής κ. Λιακόπουλος φρόντισε να τον ρίξει στα μαλακά αν και η υπόθεση ανοίγει ξανά οσονούπω. Και βέβαια αυτό δεν εμποδίζει τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων να συνεργάζεται… στενά με τον κ. Μαρκαντώνη.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Αναστόπουλος τέθηκε σε αργία και δεν συμμετέχει πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού εκκρεμεί σοβαρή υπόθεση εις βάρος του στη Δικαιοσύνη.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι το Λύκειο της Ύδρας αποτελεί τον πρωταθλητή, ανά την Επικράτεια, στον αριθμό των δυσλεκτικών μαθητών. Τις δύο τελευταίες περιόδους οι μαθητές με πιστοποιητικά δυσλεξίας, αγγίζουν το 50 τοις εκατό….. Και φυσικά δεν εξετάζονται μαζί με τα άλλα παιδιά στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.
Για την υπόθεση, διενεργείται ήδη έρευνα από τον Εισαγγελέα κ. Σακελάκο, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κουμέντος, και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει… λάμψει δια της αδράνειάς του. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις, κατά πόσο είναι νόμιμες αλλά και να δούμε ποιοι είναι οι μαθητές που έκαναν χρήση των πιστοποιητικών δυσλεξίας. Το κυριότερο, ποια είναι η οικογενειακή τους σχέση με συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες του νησιού.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα επεισόδια της Ύδρας, με αφορμή τις φορολογικές παραβάσεις ενός επιχειρηματία, έχουν ευρύτερο υπόβαθρο.
Είναι ένα μήνυμα προς το Κράτος και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που μεταφράζεται στο «Μην τολμήσετε να έρθετε να μας ελέγξετε». Και φυσικά αυτό δεν αφορά τους επαγγελματίες και τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών που είναι νόμιμοι, αλλά αυτούς που έχουν μετατρέψει την ανομία σε ζήτημα επιβίωσης. Προσωπικής και πολιτικής.
Υπάρχουν πολλά και πολλοί που φοβούνται γιατί προφανώς έχουν ”σκελετούς” στις ντουλάπες τους. Τρέμουν τον έλεγχο και τη διερεύνηση υποθέσεων διαχείρισης αλλά και των «καρμπόν» αναθέσεων της μεταφοράς νερού στο νησί (Αμαρτωλή ιστορία την είχε χαρακτηρίσει ο νυν Δήμαρχος… αλλά τη συνέχισε). Μία ανάλογη έρευνα του ΣΔΟΕ σε όλους τους εμπλεκόμενους ίσως φώτιζε πολλά.
Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα:
Όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις, μπορούμε να καλύπτουμε την ανομία και τη φοροδιαφυγή;
Ισχύουν οι νόμοι για όλους ή υπάρχει ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας για ορισμένους;
Newsbomb