Τα… χρωστούμενα του κοινωνικού τουρισμού

Καθυστερήσεις στην εξόφληση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού προς τους επαγγελματίες του χώρου σημειώνονται κάθε χρόνο, όμως, φέτος, με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, οι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν από πού και πότε θα εισπράξουν τα χρήματα. Μάλιστα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποσπάσουν σαφή ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, σε αγωγές κατά παντός υπευθύνου ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, μέλη του οποίου έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά από προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις άλλες υποχρεώσεις τους.

Καμία ενημέρωση

Όπως υποστήριξαν στον «Α» εκπρόσωποι ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων, δεν είναι η πρώτη φορά που τους οφείλονται χρήματα από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Συνήθως, περισσότερο… κακοπληρωτές είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο ΟΓΑ, ενώ οι καθυστερήσεις στην εξόφληση από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ο οποίος εκτελούσε και το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, σε σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τους δύο μήνες.

Η διαφορά φέτος είναι ότι ο ΟΕΕ έχει πλέον καταργηθεί και οι επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα από ποιον φορέα θα εισπράξουν τα χρήματά τους και πότε. «Ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί τα χρήματα από την περσινή χρονιά, τόσο από τον ΕΟΤ, όσο και από τον ΟΕΕ. Καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρημάτων μας είχαμε και το 2010 και το 2009, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ οικονομικά. Ο ΟΕΕ βρίσκεται σε φάση αποπληρωμής, αλλά δεν έχουν εισπράξει όλοι οι συνάδελφοι αυτά που τους οφείλονται. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουμε καμία διευκρίνιση για το από πού θα πάρουμε τα χρήματα και πότε», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Ανέλαβε ο ΟΑΕΔ να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά από τον κάθε επιχειρηματία για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του 2011 από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ομως, δεν ξέρουμε πού έχουν αποσταλεί τα δικαιολογητικά και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να βγάλουμε καμία άκρη. Στον κάθε συνάδελφο οφείλονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενδεχομένως σε κάποιους και περισσότερα χρήματα. Απευθυνθήκαμε στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούμε. Αυτό που ζητάμε είναι τουλάχιστον ενημέρωση. Μέχρι τώρα βλέπαμε ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας εξοφλούσε μέσα σε δύο μήνες το πολύ, αλλά φέτος έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και όλοι οι συνάδελφοι έχουν ανοίγματα και υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κάτω Ολύμπου, Φάνης Βουλιώτης.

Ετοιμάζονται αγωγές

Ομαδικές αγωγές κατά παντός υπευθύνου ετοιμάζεται να καταθέσει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Όπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Περβανάς, υπάρχουν μέλη του συλλόγου που διατηρούν επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οι οποίοι, εξαιτίας της μη καταβολής των χρημάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πολλοί από αυτούς τους άνθρωποι έχουν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Είναι απαράδεκτο να τους κυνηγάνε οι τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που έχουν να παίρνουν χρήματα από το Δημόσιο. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη με ομαδικές αγωγές για τα μέλη μας και όποιος θέλει ας μας ακολουθήσει. Θα διεκδικήσουμε την άμεση επιστροφή των χρημάτων», τόνισε ο κ. Περβανάς.

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη από agelioforo