Εφιαλτικό μέλλον για τους Ελληνες λόγω Γερμανίας

Ενα εφιαλτικό μέλλον για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία βλέπουν οι New York Times σε σημερινό τους κύριο άρθρο, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι με την επιμονή της σε αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας οδηγεί στο χάος τον ευρωπαϊκό νότο και το ευρώ στη διάλυση. 

Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται, οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία αυξάνονται συνέχεια, οι αριθμοί των διαδηλωτών είναι πολύ μεγάλοι για να τους αγνοήσουν οι πολιτικοί”, λέει. Η εφημερίδα επικρίνει σφοδρά και την γερμανική πολιτική για τις “αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που δεν αντιλαμβάνεται ότι χριεάζεται άμεση ρευστότητα για να μην καταρρεύσουν οι αγορές”. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα (με ποσοστό ανεργίας 24,4% τον Ιούνιο 2012), τονίζεται ότι, όπως και στην Ισπανία, η ανεργία έφτασε σε ιστορικά ύψη για την ευρωζώνη, ενώ παρ’όλα αυτά οι κυβερνήσει των δύο χωρών προχωρούν στα σχέδιά τους για αυστηρότερους προϋπολογισμούς λιτότητας, γεγονός που καθιστά ζοφερότερες τις προοπτικές στον εργασιακό τομέα.

Παρατίθεται μάλιστα η σχετική δήλωση του Τζόναθαν Τοντ, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat: “Η ανεργία αποτελεί σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού” εννοώντας τα ισχυρά εθνικιστικά κινήματα που αναπτύσσονται, ενώ η εφημερίδα θεωρεί σχεδόν βέβαιη την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία!  

«Δεν υπάρχει τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να υπάρξει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ. Μάλιστα στο άρθρο, γίνεται αναφορά σε “χαμένη γενιά” στην Ευρώπη. Κάτι που όλοι το έχουν αντιληφθεί πλέον στην Ελλάδα. Ειδικά όλοι αυτοί που χάνονται καθημερινά.

Και το ερώτημα είναι μέχρι πότε οι απελπισμένοι θα επιμένουν να ασελγούν επάνω στην ζωή τους οι κυβερνώντες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.  

Η κριτική της εφημερίδας στη Γερμανία δείχνει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ηγεσία των ΗΠΑ και εκείνη της Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμπα έδωσε κίνητρα για μείωση της ανεργίας και το πέτυχε και έτσι η οικονομική ύφεση περιορίστηκε. Αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να συμπαρασύρει τον σοσιαλιστή Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολαντ, σε μια λύση πακέτο για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία με νέα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Τα μέτρα λιτότηταw που έχουν ληφθεί για την Ελλάδα δεν ήταν απόφαση της τρόικας, αλλά των εκάστοτε κυβερνήσεων κατόπιν εντολών της τρόικας. Επομένως, οι δυνάστες της χώρας δεν είναι τόσο οι εξωτερικοί, όσο οι εσωτερικοί. Και αυτοί οι δυνάστες δεν είναι διατεθειμένοι να δουν να ανατρέπεται το σύστηξμα τράπεζες-πολιτικοί-υμέτεροι φίλοι και λοιποί που πλούτισαν σε βάρος του απλού λαού και εξακολουθούν να τον καταδυναστεύουν. 

danioliptes.gr