Συγκεκριμένα, ο υπουργός ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε «Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει.
Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;» και πρόσθεσε « Επί 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το ν/σ τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύεται και εμπαίζετε. Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σήμερα εσείς».
Την πρόταση του υπουργού για την διαδικασία του κατεπείγοντος υποστήριξαν τα 3 κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) ανέφερε πως «είναι ογκωδέστατο νομοσχέδιο και το γεγονός ότι προτείνεται να εισαχθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί σημαντικό φόρτο και μεγάλη πίεση. Θα ευχόμασταν διαφορετική διαδικασία. Κατανοούμε όμως ότι το ν/σ είναι το προϊόν των δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων». Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει «να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένη Βουλή που κινείται στα θεσμικά πλαίσια. Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».
Τέλος ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) εξήγησε ότι «Είναι γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιθυμούσε διαφορετική διαδικασία. Ως κόμμα έχουμε τοποθετηθεί και γνωρίζουν οι πάντες τις ενστάσεις μας στα εργασιακά. Πρέπει να προσέξουν τα κόμματα τους χαρακτηρισμούς όταν έξω θα διαδηλώνουν χιλιάδες κόσμου. Να διατηρήσουμε την στοιχειώδη πολιτική κουλτούρα».
Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε ο κ. Νότης Μαριάς λέγοντας «είναι 753 σελίδες ελπίζω ότι το έχετε διαβάσει όλοι ώστε να μην βρεθείτε αργότερα σαν κάποιους άλλους που είπαν ότι δεν το διάβασα αν και το ψήφισα… Γίνεται αλλοίωση του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση να αποσύρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο».
Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) σημείωσε πως «Είναι κρίμα σε αυτή την στιγμή που απαιτούνται αλλαγές να επιλέγονται αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχουν διατάξεις κατάπτυστες και άλλες που θα μπορούσαν να ψηφιστούν αλλά ως ένα άρθρο δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα».
Ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) είπε «είστε νεκροθάφτης των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Είναι πρόκληση να γίνεται εκβιασμός «ή αυτό ή χρεοκοπία». Ποιον τρομοκρατείται τους 2,5 εκατομμύρια ανέργους ;».
Τέλος, να σημειωθεί ότι και αρκετοί άλλοι βουλευτές ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν επι της διαδικασίας αλλά δεν τους δόθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και αρκετών βουλευτών της ΝΔ ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης (ΔΗΜΑΡ) αποχώρησε από την συνεδρίαση.
Γ. Μανιάτης: «Πρέπει να περάσουμε τον κάβο των μέτρων»
Τροποποιήσεις, διορθώσεις και αλλαγές σε αρκετές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ζήτησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης από τον υπουργό Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι ενστάσεις δεν θα εμποδίσουν το κόμμα του να εκπληρώσει «το βαθύτατα πατριωτικό καθήκον, ώστε να σταθεί η χώρα όρθια».
Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε τον κάβο των μέτρων, αλλά με σαφήνεια να δηλώσουμε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα».
Πάντως, χαρακτήρισε « εκβιαστικά» ορισμένα μέτρα, «γιατί τα επέβαλε η τρόικα κυρίως σε σχέση με τα εργασιακά» και ζήτησε βελτιώσεις «για την προοδευτικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Τα όρια ηλικίας επιμηκύνονται κατά δύο χρόνια, παραλογισμός να ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά, να διερευνήσετε αν υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης ανα εξάμηνο.
Συντάξεις ανθρώπων με απόλυτη αναπηρία οφείλετε να μην επιβάλλετε καμία μείωση σε αυτούς. Το ΕΚΑΣ προτείνουμε να διερευνηθεί αν μπορεί να ισχύσει μόνο για νέους συνταξιούχους και σε καμιά περίπτωση να μην το στερηθούν παιδιά που έχουν πεθάνει οι γονείς τους. Άδικο στο εφάπαξ να υπάρξουν ισομερείς μειώσεις. Στις περικοπές των συντάξεων βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι επικουρικές και κύριες. Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ πρέπει να υπάρξει ισοδύναμο, ώστε να μην χάσουν το δώρο. Για τους ενστόλους υπάρχει λογική των μειώσεων που στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά αυτό δεν έχει νόημα σε ΔΕΚΟ όπως λεωφορεία… θα τους αφανίσουμε».
Τέλος, επισήμανε ότι «δεν καταλάβαμε το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές… Ή θα το αναδιατυπώσετε ή θα το αποσύρετε και θα το φέρετε με τρόπο που θα μας πείσετε για το θέμα».
Ασημίνα Ξηροτύρη: «Η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει παρών»
Τη θέση του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο επανέλαβε η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η θέση μας στα εργασιακά είναι αμετακίνητη».
Πρόσθεσε δε ότι « όσον αφορά στα δημοσιονομικά, δουλέψαμε συστηματικά και επιμένουμε για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος και να υπάρξει ρήτρα αντικατάστασης απεχθών μέτρων. Να αντικατασταθούν οι κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων, δώρων, να ενισχύσουμε οικογενειακά επιδόματα, να ενισχύσουμε τα επιδόματα ανεργίας».
Ένταση στην αίθουσα της Γερουσίας και απίστευτοι διάλογοι
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν μετατρέψει την ιστορική αίθουσα της Γερουσίας σε αντίπαλες εξέδρες γηπέδου, ανταλλάσσοντας συνεχώς αιχμηρά σχόλια και επικριτικές φράσεις, τύπου «κατσε κάτω ρε και μην διακόπτεις», «είστε οι εκτελεστές του λαού. Θα λογοδοτήσετε;» κ.ά.
Ως οι πιο «ζωηροί» αναδεικνύονται οι κ.κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και Άδωνις Γεωργιάδης από πλευράς ΝΔ, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Γιάννης Σταθάς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι ομιλητές αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους, καθώς από τα έδρανα ακούγονται έντονες επικρίσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι, την ώρα που μιλούσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ακουγόταν συνεχώς από τα έδρανα η φωνή της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του βουλευτή και πυροδότησε ακόμα μια σφοδρή σύγκρουση βουλευτών από τα έδρανα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε προς την κυρία Κωνσταντοπούλου: «Εσείς πρέπει να ντρέπεστε και σιωπήστε επιτέλους κυρία μου».
Του απάντησε ο κ. Σταθάς λέγοντας «εσείς είστε πελάτες της Τρόικα» για να του ανταπαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Ξέρουμε την πολιτική σας διαδρομή κύριέ μου ξέρουμε ότι προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ οπότε μην φωνάζετε» και ο κ. Γεωργιάδης «εσύ είσαι πελάτης κάτσε κάτω πασόκε».
Αργότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Σταθάς επανήλθε: «Σέβομαι τους βουλευτές της ΝΔ που είναι παιδιά της επαρχίας και αυτοδημιούργητοι, αλλά αυτοί που τους κάνει δωράκια η SIEMENS και είναι μέσα την οικογένεια 4 δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μιλούν έτσι».
Πέραν αυτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «όταν τον Μάιο του 2010 άκουγα τον Σαμαρά στη φάμπρικα που δούλευα νόμιζα ότι μίλαγε ο Παφίλης. Οι βουλευτές της ΝΔ ήταν τόσο πιο αριστεροί από εμένα που ήμουν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου που “μου την έλεγαν” και οι συνάδελφοι» ενώ για το πολυνομοσχέδιο σχολίασε μεταξύ άλλων πως «αν θες να αυξήσεις την ανεργία κάνεις αυτά που λέει το νομοσχέδιο, αν θες να την μειώσεις ανεβάζεις π.χ. το κόστος της υπερωρίας».
Τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο επισήμανε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τονίζοντας προς τον υπουργό Οικονομικών: «Δεν θέλουμε να καταψηφίσουμε, γι’ αυτό πρέπει πρώτα να λύσετε ορισμένα ζητήματα».
Ειδικότερα, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τις μειώσεις συντάξεων οι παραπληγικοί και οι ανάπηροι , να υπάρξει ρύθμιση, ώστε να «πηγαίνει κλιμακωτά η αύξηση ορίου συνταξιοδότησης» και «να αποσυρθούν οι διατάξεις που ενσωματώνουν στον ΕΟΠΥΥ τα ταμεία, καθώς έχουν ήδη καταψηφιστεί».
Πάντως, ο βουλευτής σημείωσε ότι ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο, «για να δώσω δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα και γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική».
protothema