Από τα ειδικά στρατοδικεία και τις δίκες και τα βασανιστήρια πολιτικά αντιφρονούντων στην Ελλάδα της δικτατορίας που ελέγχονταν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβάλλει τα ειδικά οικονομικά δικαστήρια για όσους χρωστάνε στην εφορία.

Ουσιαστικά, το κράτος αποδεικνύει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο ότι είναι μια οικονομική χούντα που υπηρετεί τις τράπεζες και το κρατικοδίαιτο σύστημα ελίτ παράσιτων επιχειρηματιών που έκαναν τις περιουσίες τους με τα έσοδα της εφορίας από τα χαράτσια στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα.

Το ζήτημα είναι -πέρα από το πόσο θα μας κοστίσει η σύσταση των φοροδικαστηρίων- αν θα απονέμουν πραγματική δικαιοσύνη ή αν θα δικάζονται πολίτες για δήθεν χρέη στο Δημόσιο (π.χ. αν θα δικάζονται όσοι δεν προχώρησαν σε περαίωση διότι θεωρούν ότι όλα είναι νόμιμα με τα φορολογικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει.

Τί συμβαίνει καταρχήν με όλους όσους συνελήφθησαν για χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εφορία; Τί θα γίνει με τους κλασικούς που φοροδιαφεύγουν – π.χ. γιατροί, δικηγόροι, εφοριακοί και λοιποί -κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι- που αρπάζουν φακελάκια»; Για πόσο καιρό θα ανέχεται η κυβέρνηση βιομήχανοι και έμποροι αλλά και εισοδηματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα έχουν θησαυρίσει από τη φοροδιαφυγή;

Τα φοροδικαστήρια είναι πρόταση της τρόικας από το 2010. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τα εφάρμοσε διότι πολλοί άνθρωποί της θα κάθονταν στο σκαμνί.

Ούτε και η κυβέρνηση Σαμαρά σκοπεύει να πάψει να προστατεύει τους κλασικούς φοροφυγάδες. Επομένως, αναρωτιόμαστε ποιοι θα δικάζονται από τα φοροδικαστήρια, αν όχι οι φτωχοί που την πληρώνουν πάντα. Τα φοροδικαστήρια θα βαφτίζουν «αντιφρονούντες» ακόμη και όσους δεν κρύβουν τίποτα από την εφορία; Θα δούμε δίκες στημένες;

Όταν μάλιστα διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε τη δήλωση του Στουρνάρα ότι «αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από όσο προβλέπεται τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όχι απλά δεν ελπίζουμε σε τίποτα, όχι μόνο δεν περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση αλλά αντίθετα φοβόμαστε τα χειρότερα από τη λειτουργία των φοροδικίων και ελπίζουμε να μη βγούμε ψεύτες, αλλά ανησυχούμε ότι θα γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες σκηνών που συνέβαιναν μόνο στα ειδικά στρατοδικεία των δεξιών δικτατοριών που γύρισαν την Ελλάδα στην εποχή της σκλαβιάς, όταν άνθρωποι δικάζονταν για ψύλλου πήδημα επειδή έτυχε να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις δικτατορίες.

Να μην επαληθευτούν οι φόβοι μας ευχόμαστε…

danioliptes.gr