28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αθανάσιος Ν. Χατζηαθανασίου: «Ο νόμος Κατσέλη είναι η μόνη ασπίδα σωτηρίας των δανειοληπτών» (vid)

1 min read
Η συνεχής προσπάθεια υπονόμευσης του νόμου Κατσέλη, της μοναδικής ασπίδας σωτηρίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από κυβέρνηση-τράπεζες και τα κυβερνητικά μέτρα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών στηλιτεύονται από τον δικηγόρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι EGNATIA TV και στον οικονομολόγο-φοροτεχνικό, Γ. Πιλίτσιο.

Πρώτο βήμα επαφής ο Σύλλογός μας στη μάχη κατά των τραπεζών
«Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος αποτελεί Το πρώτο βήμα επαφής των δανειοληπτών για τη στήριξη των αξιώσεων που έχουν απέναντι στις τράπεζες αποτελεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
για να μπορέσουν να καταφύγουν στον πρώτο βαθμό ενάντια στις διαταγές πληρωμής και τις ενστάσεις και σε δεύτερο βαθμό να καταθέσουν την αγωγή τους στο εκάστοτε Ειρηνοδικείο», δήλωσε ο Αθανάσιος Ν. Χατζηαθανασίου.
 
«Με αυτό τον τρόπο οι δανειολήπτες μπορούν να προσφύγουν στο Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, 3869/2010, γνωστό και ως Νόμο Κατσέλη», είπε.
«Ο Σύλλογος έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, έχει προσωπικό, έχει οργάνωση, σε σχέση με έναν δικηγόρο και μπορεί να καταφύγει κάποιος σε αυτόν για την άμεση υπεράσπισή του, αλλά πάντα στο χώρο της προδικασίας. Επιλέγει το δικηγόρο του ο δανειολήπτης αλλά στον Σύλλογο θα πάει για να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα της προδικασίας που επιβάλλεται από το νόμο. Όταν τελειώσει η προδικασία και λάβει βεβαίωση αποτυχίας της εξωδικαστικής διαφοράς, μπορεί ο δανειολήπτης να επιλέξει δικηγόρο για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.
«Ο νόμος Κατσέλη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. 
 
Επειδή η Πολιτεία δεν έχει την τόλμη και τα κότσια να αντιμετωπίσει τις τράπεζες , αυτούς που έχουν καταληστεύσει επί χρόνια τον ιδιωτικό πλούτο των φυσικών προσώπων ή δεν θέλει, γιατί είναι χώρος διαπλοκής, γιατί είναι χώρος διαφθοράς, γιατί εξυπηρετούσε μια ζωή τα συμφέροντα των τραπεζών, υφίσταται αυτός ο νόμος οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από την αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών. Εχει την τόλμη σήμερα ο δικαστής να περικόψει ή να ρυθμίζει το χρέος και μάλιστα με ένα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, να σώσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη», εξήγησε ο κ. Χατζηαθανασίου.
 
«Το κράτος θα μπορούσε ευθύς εξαρχής με μια απόφασή του μέσω του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης να περικόψει κάθετα, να κάνει περικοπή όλων αυτών των χρεών, όπως έκανε η Ισλανδία. Δεν τολμάν να το κάνουν αυτό.
 
Είναι ευτύχημα όμως που υπάρχει ένας τέτοιος νόμος επί υπουργίας Κατσέλη, ο οποίος σήμερα έχει σώσει ιδιώτες και περιουσίες, έχει ίσως σώσει περιπτώσεις ανθρώπων από αυτοκτονίες, έχει σώσει ανθρώπους από κατάθλιψη, και από νευρωτικές ασθένειες. Αυτός ο νόμος βοηθάει κι ας μην είμαστε πλεονέκτες, όταν σε βοηθάει να απαλλαγείς και να επανέλθεις στη δημιουργία στην οικονομία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό τον τομέα πράττει σωτήρια ο νόμος.
Το δικαστικό σώμα αντικαθιστά την Πολιτεία σήμερα με κάποιους υπέροχους δικαστές, οι οποίοι σώζουν καταστάσεις»,πρόσθεσε.
«Ο νόμος Κατσέλεη είναι και η αιτία απομάκρυνσης της κας. Κατσέλη από το κυβερνητικό σχήμα. Όταν τον κατάλαβαν πολλοί, τότε άρχισε η απομάκρυνσή της και η δίωξή της. Ο συγκεκριμένος νόμος βάλλεται εδώ και μια τριετία, δεν βάλλεται τώρα. Τα σχέδια των τραπεζικων φορέων και των νομικών συμβουλίων των τραπεζών και του υπουργείου και με τη συμβολή της τρόικας αποτελούν εμβολισμό του νόμου Κατσέλη, περικοπή των αρμοδιοτήτων στο νόμο 3869/2010 έπεται και θα γίνει τώρα.
 
Σκέφτονται την τροποποίησή του ακριβώς διότι είναι σανίδα σωτηρίας για τα ιδιωτικά χρέη, τα οποία οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν συζητούν, θεωρούν δηλαδή ότι μετά την υπερχρέωση και μετά την δική τους αναδιάρθρωση, όπως με την κατάργηση των ομολόγων, με την περικοπή που επιβλήθηκε από τους δανειστές και χάσανε 65 δις. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Δεν δέχονται όμως από την άλλη πλευρά το ίδιο και για τις υποχρεώσεις των Ελλήνων δανειοληπτών. Μένουν αγέρωχοι, δέχονται ότι έχουν υποτιμηθεί και υπάρχει εσωτερική πτώχευση στην ιδιωτική οικονομία, δέχονται τη μείωση αξίας των ακινήτων, δεν δέχονται όμως ότι αυτό συμπαρασύρει και το ύψος των οφειλών των ιδιωτών. Αυτό τον παραλογισμό τον προτείνουν και στο ακροατήριο των δικαστηρίων. Εχουνε την τόλμη και το προτείνουν, οι δικαστές να ξέρετε ότι είναι αντίθετοι με αυτό, αλλά στα χέρια τους δεν έχουνε ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ούτε τους κατάλληλους νόμους για να μπορέσουν να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν», ανέφερε, τονίζοντας ότι «ο νόμος Κατσέλη είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τον Ελληνα δανειολήπτη».
 
«Δεν υπάρχει άλλη σανίδα σωτηρίας και για αυτό τον λόγο το τραπεζικό κύκλωμα στη χώρα μαζί με το πολιτειακό σύστημα θα φέρουν μια τροποποίηση τώρα, η οποία θα περικόψει αφενός και αφετέρου θα δώσει μια ανάσα στις πτωχευμένες τράπεζες από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν άμεσα σε όσους θελήσουν να καταφύγουν στον Νόμο Κατσέλη.
Στον νόμο μπαίνουν μόνο ιδιώτες και όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα, όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Κάποιος που κόβει μπλοκάκι μπορεί να καταφύγει στο Νόμο, εφόσον έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας π.χ. με μια εταιρία», πρόσθεσε.
«Ο νόμος του δείχνει το δρόμο εφόσον η συγκεκριμένη παροχή υποκαθιστά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης των δικαστών αν και εφόσον αντιμετωπίζει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Αν όχι, παρόλο που υπάρχουν οι έκτακτοι φόροι, τα χαράτσια, ακόμη και αν πλήττεται το εισόδημά του, δεν μπορεί να καταφύγει στα υπερχρεωμένα. Ούτε η αύξηση του κόστους διαβίωσης, ούτε οι έκτακτοι φόροι. Μόνο η μείωση εισοδήματος, μόνο η ανεργία, μόνο η απόλυση», συμπλήρωσε.
 
«Γελάσαμε όλοι με τις δήθεν ρυθμίσεις»
«Ο κ. Χατζιδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης βγήκε και είπε ότι έρχεται μια ρύθμιση αν θυμάστε για τους φερέγγυους δανειολήπτες που ενημερώνουν τα δάνειά τους, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν το 1%-2%, δεν αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Πρότεινε μια ρύθμιση, την εξήγγειλε δεν έχει ψηφιστεί τίποτα απολύτως, συζητάμε για προσχέδια νόμου, συζητάμε για ρυθμίσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός, Τους δίνουν μια επιμήκυνση χρέους. Βγήκε και είπε ότι το σχήμα αυτό αφορά το 80% των δανειολητπών της χώρας και γελάσαμε όλοι. Δεν αφορά 1%-2%.  Εκτός τόπου και χρόνου είναι ο υπουργός, ας ρωτήσει τις φίλες του τις τράπεζες σε ποιο ύψος έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια. Εχουν φτάσει στα 70 δις. ευρώ τα κόκκινα καταγγελμένα δάνεια. Αυτή η κατάσταση πώς θα αντιμετωπιστεί; Τώρα προσπαθούν να παρέμβουν με επίκληση της πτώχευσης των τραπεζών ώστε να επιστρέψουν κάποια κεφάλαια στις τράπεζες», τόνισε.
 
Η παγίδα των διαμεσολαβητών
«Θα υπάρξει ειδικός διαμεσολαβητής υπερχρεωμένων προσωπών και θα είναι συνάδελφοι μόνο δικηγόροι που θα έχουν πάρει πιστοποίηση από τον εκάστοτε σύλλογο. Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες με ένα τέτοιο μέτρο, αλλά οι τράπεζες. Επειδή υπάρχει ορυμαγδός προσφυγών, είναι χιλιάδες οι ιδιώτες που έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη, είναι ένα μη αντιμετωπίσιμο ζήτημα από τους δικαστικούς κατ’ εμέ θέλει τετραπλάσιους δικαστές πολλές αίθουσες δεν έχουμε πινάκια. Οι υποθέσεις ορίζεται να εκδικαστούν το 2018 και το 2020 και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή τη χώρα. Θα μπορούσαν να προσλάβουν δικαστές και να εκδικαστούν οι υποθέσεις νωρίτερα το 2015 ή το 2016. 
 
Αντ’ αυτού δημιουργούν σώμα ειδικών διαμεσολαβητών. Αυτό το κάνουν όχι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της Δικαιοσύνης, εξυπηρετούν τραπεζικά συμφέροντα. Θα θεσμοθετηθεί με νόμο ο ειδικός διαμεσολαβητής, που όταν θα βεβαιώνει την αποτυχία συμβιβασμού ανάμεσα σε πολίτες και τράπεζες , θα επιβάλλει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής που θα ασκηθεί και ένα μικρό ποσό για το κάθε δάνειο που έχει ο δανειολήπτης. Ετσι θα επιστρέψει άμεσα ρευστό στις τράπεζες. Αντικαθιστά ο διαμεσολαβητής το φυσικό δικαστή, ακόμα και στην προδικασία. Ο δικηγόρος θα παίζει πολύ σημαίνοντα ρόλο και θα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να επιβάλλει ελάχιστες καταβολές μέχρι την εκδίκαση της υπαγωγής. Ετσι θα εισρεύσει άμεσα ρευστό προς τις τράπεζες. Άρα γίνεται μόνο προς όφελος των τραπεζών.
Το μόνο που τους απασχολεί είναι το τραπεζικό σύστημα.
«Άλλες αγωγές έχουν λήξει με τον καλύτερο τρόπο για τους δανειολήπτες και συγχρόνως υπάρχει και μείωση, ρύθμιση, κούρεμα του χρέους. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι που απορρίπτουν τις αγωγές, ότι δεν πληρούν τους όρους στα δικόγραφα αυτά επί του τυπικού. Εχει δοθεί τέτοια εντολή σε ένα μέρος των δικαστών οι οποίοι εύκολα απορρίπτουν ένα μέρος των αγωγών. Οι υπέροχοι δικαστές, το καλό μέρος του δικαστικού σώματος, σώζουν ανθρώπους από αυτοκτονίες».
Οσο για την κυβέρνηση; 
«Εδώ και χρόνια δεν κάνουν κάτι για τους δανειολήπτες. Αγωνίζονται κάθε μέρα για την ενίσχυση των τραπεζών. Πήραν από αυτές65 δις. ευρώ και θα τα χρεώσουν στον ελληνικό λαό. Εξαρτώνται από τις τράπεζες. Εξ ου και η τροπολογία, η οποία απαλλάσσει τα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί δεν τα συνδυάζετε όλα αυτά να δείτε τι υπέροχη που είναι η διαπλοκή σε αυτή τη χώρα. 
 
Δεν σκέφτεται κανένας πολιτικός την ελληνική κοινωνία. Ακουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για ανάπτυξη και δεν πηγαίνει να δει τις φιλόπτωχες εκδηλώσεις στις ενορίες, στους δήμους, τα κλειστά ιατρεία, δεν υπάρχουν φάρμακα μόνο γενόσημα, δεν υπάρχουν Ελληνες γιατροί, παρόλα αυτά ο Σαμαράς βλέπει φως. Που το βλέπει δεν ξέρω!»,αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηαθανασίου και εξήγησε:
«Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ψεύτης. Είναι αυτός, ο οποίος εξαπάτησε με ψέματα και κέρδισε τις εκλογές. Δεν έλεγε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα έρθει η ανάπτυξη, ότι δεν αντιμετωπίζεται το χρέος. Είχε σηκώσει τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και σιγά σιγά υπήρξε η λείανση του δαπέδου μέχρι που έφτασε στα πόδια της κυρίας Μέρκελ και κάτω από τα πόδια.
 
Εκεί έφτασε ο κ. Σαμαράς, άρα μιλάμε για τον πρώτο ψεύτη της χώρας. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας. Όλα αποφασίζονται με φαξ που στέλνει η τρόικα και έτσι διοικείται η Ελλάδα. Υπάρχει κατοχή, υπάρχουν οι Τσολάκογλου, οι οποίοι περιορίζονται στη θεωρία και υπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και των τραπεζών, εφαρμόζουν το κατάπτυστο Μνημόνιο με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2016 και αυτό οδηγεί στην πλήρη καταστροφή της χώρας», δήλωσε.
«Πώς θα γίνει ανάπτυξη χωρίς ιδίους πόρους. Το χρυσό τον έχετε πουλήσει, τις παραλίες επίσης, τις μαρίνες στους Τούρκους, τους υδρογονάνθρακες ετοιμάζεστε. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε και με τι μισθούς με 400 ευρώ;
Μιλάμε για ανάπτυξη τύπου Μπαλί, Ταϊλάνδης; Δεν θα υπάρξει Ελληνας πολιτικός που θα μοιράσει το Αιγαίο ή θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Οι δωσίλογοι έχουν τα όριά τους. Στην Κατοχή λέγανε αφήστε τους Γερμανούς Ιταλούς να περάσουνε για να γίνει ισχυρή η Ελλάδα. Την ίδια έκφραση είχε ο Εφιάλτης, λέγοντας για να περνάμε καλά στην Περσική Αυτοκρατορία.
 
Την ίδια σκέψη κάνει και ο Στουρνάρας. Λένε ότι για να έρθει πρόοδος, πρέπει να δανειστούμε από την τρόικα. Εχουν αυτή τη συνείδηση, η οποία είναι καταστροφική για τη χώρα. Η μόνη τους αξία είναι η ευμάρεια και ο νεοπλουτισμός. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι δανεικός. Οι «εθνοσωτήρες» δανείστηκαν 110 δις. ευρώ. Αυτά είναι υπερχρέωση του Δημοσίου. Εκεί που κάνει κούρεμα, δανείζεται από την τρόικα. Ποιον κοροϊδεύουν; Ας μας πουν που έχει φτάσει το χρέος; Ποιος θα το πληρώσει;» είπε. 
«Κάπου πρέπει να βάλουμε κάποιες γραμμές και να πούμε ξέρετε έχουμε και παιδιά, υπάρχει ένα μέλλον σε αυτή τη χώρα εκτός και αν πούμε ότι δεν έχουμε πατρίδα, δεν έχουμε παιδιά, δεν έχουμε μέλλον».
 
«Πτώχευσαν την Ελλάδα σε ένα βράδυ με το κούρεμα των ομολόγων»
«Υπάρχει δικτατορία των μίντια, αυτοί ελέγχουν την πληροφόρηση. Η τρόικα εκπροσωπεί εταιρίες με τραπεζικά συμφέροντα. Οι ξένες εταιρίες έναντι πινακίου φακής θα πάρουν όλα τα στεγαστικά δάνεια και τα καταναλωτικά με εμπράγματη ασφάλεια. από τις τράπεζες. Ολη η ελληνική περιουσία θα πάει στα χέρια εταιριών ειδικού σκοπού. Κι αυτό διότι έγινε το μεγάλο έγκλημα που ήταν το κούρεμα των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. Στοίχισε στα ασφαλιστικά ταμεία 45 δις. ευρώ, στις τράπεζες 65 δις. ευρώ. Να πω για τα αποθεματικά των νοσοκομείων, τα οποία σε μια βραδιά τα ληστέψανε; Πτωχεύσαν την Ελλάδα μέσα σε ένα βράδυ, αυτό κάνανε. Το κούρεμα έγινε για να πτωχεύσει την Ελλάδα. Δεν ήρθε για να μειώσει το εξωτερικό χρέος», ανέφερε. 
 
Γνωρίζουν ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν κουράγιο να τις αλλάξουνε. Ποιος πολιτικός έχει τη σκέψη να πει ότι εμείς έχουμε κι αυτό εδώ το πρόγραμμα με το εθνικό νόμισμα. Δεν το κάνουν. Μυαλά υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε ανθρώπους με συνείδηση για τον τόπο τους. Αντίθετα, έχουμε Εφιάλτες. Εμαθα ότι ο κάθε ένας από εμάς χρωστάει 36.000 ευρώ. Δόλια χρεοκοπία από αυτούς τους ανθρώπους που είναι Εφιάλτες του εθνους διότι οδηγούν την Ελλάδα στο πλήρες ξεπούλημά της», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του Συλλόγου μας.
 
{youtube}NV5l4djbDXo{/youtube}
{youtube}_DJMHZVwpcM{/youtube}
 
danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.