15 Αυγούστου 2022

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η «ανάπτυξη» έρχεται, κρατήστε ομπρέλες!

1 min read

Το πιο σύντομο ανέκδοτο της ημέρας; «Ρευστότητα σε επιχειρηματίες με…χαμηλότοκα δάνεια». Έτσι παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια των τραπεζών το νέο colpogrossoπου ετοιμάζουν σε βάρος των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

ΕΤΕΑΝ είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Είναι δηλαδή με απλά λόγια ένα ταμείο, όπου καταλήγει τμήμα των δημόσιων εσόδων που προέρχονται από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος όλων των συνεπών φορολογούμενων, δηλαδή εκείνων των οποίων η περιουσία είναι εύκολο να ελεγχθεί.

 

Αυτά τα χρήματα αντί να καταλήξουν απευθείας στα χέρια των ιδιοκτητών πολύ μικρών, μικρών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως επίδομα με πλήρη διαφανή κριτήρια και υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας θα διαθέσει τα χρήματά για το καλό της επιχείρισής του και όχι για άλλο σκοπό, παραχωρούνται αβλεπί στις τράπεζες από τους καρεκλοκένταυρους των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους.

 

Κι οι τράπεζες τι κάνουν;

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!

Το χρήμα του κοσμάκη, το βάζουν στα ταμεία τους, το αβγατίζουν και κατόπιν ένα περιορισμένο τμήμα αυτού του ποσού θα το δανείσουν με επιτόκιο γύρω στο 4,5% -που θα ήταν 9% αν δεν ήταν επιδοτούμενο κατά 50%- και θα πρέπει ο δανειολήπτης να το αποπληρώσει σε τέσσερα χρόνια και το βαφτίζουν «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

 

Είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι. Το κακό είναι ότι με αυτό τον τίτλο περί ρευστότητας και άλλες γελοιότητες παρουσιάζεται σε συστημική εφημερίδα και μάλιστα ως τίτλος του ένθετού της για τις επαγγελματικές ευκαιρίες!

 

Δηλαδή, με άλλο τρόπο δεν θα μπορούσαν από μόνες τους οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. και τις δανείζουν με λεφτά του κοσμάκη και βάζουν κι από πάνω επιτόκιο και μάλιστα ύψους 4,5% και –διαβάστε και το τελευταίο- το επιτόκιο αυτό θα μπορούσε να ήταν 9% αν το μισό δεν επιδοτούνταν από κοινοτικούς πόρους του ΕΤΕΑΝ.

 

Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ που υπεραμύνεται της δημιουργίας μικροτραπεζών στην Ελλάδα, συνεταιριστικών δηλαδή τραπεζών διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, τί έχει να πει για το θέμα; Συμφωνεί ή διαφωνεί; 

 

Πάντως, καιρό είχαν να δουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τέτοια βροχή για προσφορές δανεισμού μέσω των τραπεζών. Έπρεπε δηλαδή οι τράπεζες να μη διαθέτουν δικό τους χρήμα ως δάνειο στους μικρομεσαίους επαγγελματίες αλλά να πάρουν το ξένο χρήμα και να το δανείσουν. Παράλογο;

 

Από τη μια έχουν το Πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, που τους παγιδεύει στα δίχτυα των τραπεζών, από την άλλη έχουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία επίσης δίδονται όπως κατήγγειλε οργάνωση νέων επιχειρηματιών κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μόνο όσων έχουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις στις δημόσιες εταιρίες που διαχειρίζονται και διανέμουν όπως αποφασίσουν τα κοινοτικά κονδύλια. και τελευταίο και πολύ καλύτερο μάλλον, αλλά σίγουρα πολύ μακρινό προς το παρόν αποκούμπι τους είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες. 

Η ανάπτυξη έρχεται, κρατήστε ομπρέλες.

 

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.