Κεραμίδα για όσους παρασκεύασαν και εγκατέστησαν για να αυξήσουν το εισόδημά τους». Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος δέχεται καταγγελίες ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η Τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε την ATEbank επιχειρεί να παγιδέψει τους επιχειρηματίες και αγρότες που παρασκεύασαν και εγκαταστήσανε φωτοβολταϊκά συστήματα και αντί να τους αποδοθούν από τη ΔΕΗ όσα τους οφείλονται, η τράπεζα τους απειλεί επιπλέον με δεσμεύσεις καταθέσεων και κατασχέσεις περιουσιών με το πρόσχημα ότι…χρωστάνε!

 

Ουσιαστικά, το ίδιο το κράτος βάζει ταφόπλακα στην «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται εδώ και χρόνια, διαλύοντας την υπό ανάπτυξη αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων και της παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας από την ακτινοβολία του ήλιου, για την οποία τα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι συγκριτικά υπερπολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα χωρών της Β. Ευρώπης, όπως της Γερμανίας. 

 

Αλλάζει πλήρως ο ρόλος των οικιακών φωτοβολταϊκών (μέχρι 10 κιλοβάτ), τα οποία από συντελεστής βελτίωσης του οικογενειακού εισοδήματος, μετατρέπονται απλώς σε ενεργειακή πηγή για ένα νοικοκυριό.

 

Ετσι μεταφράζεται η νέα απόφαση για τις ταρίφες στα οικιακά φωτοβολταϊκά, η οποία κατεβάζει την τιμή με την οποία εξαγοράζονται οι 1.000 κιλοβατώρες, από 524 ευρώ που είναι σήμερα, σε 125 ευρώ για το 2013, με σταδιακή μείωση έως και το 2019 οπότε η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαγοράζεται προς 80 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές που ενέκρινε τελικά το υπουργείο, είναι πολύ πιο χαμηλές και από αυτές που είχαν προκύψει από τη μελέτη που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για την απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά.

 

Όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, μετά τη νέα απόφαση θα υπάρξει «πάγωμα» στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, ενώ θα πιεστούν προς τα κάτω και οι τιμές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα επηρεάζονταν σημαντικά από τα υψηλότατα περιθώρια απόδοσης που είχε η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

 

Πάντως για την εφαρμογή του νέου μέτρου, πολλά θα εξαρτηθούν από την υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ. Σε αυτήν θα πρέπει να καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες της σύμβασης συμψηφισμού , όπως πώς θα γίνονται οι χρεώσεις για τη χρήση δικτύων, οι χρεώσεις παγίων, κλπ. Για τα θέματα αυτά, θα πρέπει να κάνουν εισήγηση οι Διαχειριστές των δικτύων μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

 

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, τα εγκατεστημένα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά σε στέγες είχαν συνολική ισχύ 341 μεγαβάτ, έναντι 316 μεγαβάτ τον Ιανουάριο. Η ενέργεια που παρήγαγαν πληρώθηκε προς 524,1 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, σύμφωνα με το euro2day.

 

Μέχρι στιγμής είχαν εξαιρεθεί από την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου, μέτρο που ίσχυσε για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και το Μάρτιο ανέρχονταν σε 316 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το γεγονός της εξαίρεσης των οικιακών φωτοβολταϊκών, τα έσοδα των οποίων είναι επιπλέον και αφορολόγητα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που επένδυσαν σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

 

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε μειώσεις έως και 50% στις τιμές με τις οποίες πληρώνονται οι μεγάλοι επενδυτές αλλά και τα νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του κ. Παπαγεωργίου και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, οι νέες «ταρίφες» ισχύουν για όσους μπαίνουν στην αγορά από την 1η Ιουνίου του 2013, αλλά για τους μικρούς παραγωγούς (στέγες) το «ψαλίδι» πιάνει και όσους είχαν εισέλθει από τον Φεβρουάριο και μετά. Δεν αφορά, πάντως, όσους μπήκαν στην αγορά πριν από τον Φεβρουάριο.

 

Πιο συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δώματα και στέγες κτιρίων η μείωση για την ακρίβεια σε σχέση με τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί τον περσινό Αύγουστο φτάνει το 47,64%. Ετσι οι τιμές για όσους μπουν από τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2013 είναι 125 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για εκείνους που θα βάλουν φωτοβολταϊκά τους ίδιους μήνες του 2014 είναι 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για αυτούς που θα βάλουν πάνελ τους αντίστοιχους μήνες του 2015 οι τιμές θα είναι στα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2016 οι ταρίφες πέφτουν στα 110 ευρώ, ενώ το 2017 για τους ίδιους μήνες οι τιμές υποχωρούν στα 105 και 100 ευρώ, αντίστοιχα. Το 2018 και το 2019 οι τιμές πέφτουν πια κάτω από τα 100 ευρώ και κυμαίνονται από τα 95 μέχρι τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Για τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (μεγαλύτερες ή ίσες των 100 Κιλοβάτ) οι νέες μειωμένες έως και 47,2% τιμές θα ισχύουν για τους νεοεισερχόμενους επενδυτές από την 1η Ιουνίου του 2013. Αυτές δεν επηρεάζουν τις ήδη ισχύουσες τιμές που έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013.

 

Δηλαδή τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 100 Κιλοβάτ από κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και εκείνους που οι τιμές έληγαν στις 12 Μαρτίου του 2013.

 

Θα επανέλθουμε με το θέμα έπειτα από τη συγκέντρωση και άλλων πληροφοριών και καταγγελίών. 

 

danioliptes.gr