Βάζουν χέρι και στην τοπική αυτοδιοίκηση…

Της Μίνας Αφεντούλη

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με τις δομές της βρίσκεται πιο κοντά στο χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση πολίτη, έρχεται αντιμέτωπη με άλλο ένα σοβαρό πλήγμα.

 

Φυσικά, και πέρασε στα ψιλά των MME, παρά το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι έχουν ανέβει στα κάγκελα και ετοιμάζονται “να τα βροντήξουν όλα κάτω και να φύγουν”… όπως θα έλεγε κι η αοιδός! Γιατί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αργούν, και μέχρι τότε δε θα έχει μείνει σάλιο στους Δήμους και οι Δήμαρχοι δε θα έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν!

 

Αυτή τη φορά, η κυβερνητική πολιτική τα βάζει με τη λειτουργία και την ανάπτυξη των δημοτικών επιχειρήσεων και δη αυτών που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που όπως φαίνεται τους θεωρεί πολυτέλεια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι δεσμεύσεις της χώρας προς στους δανειστές της, οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να κλείσουν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις τους και να απολύσουν όσους εργαζόμενους απασχολούν σε αυτές εν μία νυκτί!

 

Mε το νομοσχέδιο περί Δημόσιας Διοίκησης, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία διαβούλευσης και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα με Προεδρικό Διάταγμα να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα και οι θέσεις προσωπικού αλλά και να καταργηθούν τα Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς χαρακτήρα των Ο.Τ.Α., όπως οι διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις.

 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων, με τις παραπάνω συμβάσεις, που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται. Οι συμβασιούχοι αυτοί θα λαμβάνουν αποζημίωση σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο εργατικό δίκαιο.

 

Μέχρι σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον ν.4093/2012 ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ακόμη και με την πρόβλεψη του ν.4093/2012 οι πιθανότητες για μετακινήσεις των υπαλλήλων υπό κατάργηση φορέων, ήταν περιορισμένες.

 

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα προχωρήσει στην κατάργηση των φορέων, «που δεν είναι απαραίτητοι», δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει η δέσμευση προς τους δανειστές της χώρας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το 2014 (οι 4.000 εντός του 2013), ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περίπου 2.000 υπάλληλοι έως τον Ιούνιο.

 

Ουσιαστικά, αυτές οι ρυθμίσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δημοτικό Κώδικα και το σχέδιο Καλλικράτης, τη Δημοκρατία αλλά και το Αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. και καταργούν τον κοινωνικό ρόλο των Ο.Τ.Α.!

 

Η κυβέρνηση στην απέλπιδα προσπάθεια να βρει “δεξαμενές” δημοσίων υπαλλήλων από τις οποίες θα αντλήσει τα θύματα των απολύσεων, ανοίγει μέτωπο με την τοπική αυτοδιοίκηση αφήνοντας μετέωρο το τι μέλλει γενέσθαι με τις δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες διατελούν κάθε μορφής έργο.

Παράλληλα, στρώνει το χαλί για την είσοδο ιδιωτών στις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αυτό και καταργεί σιγά σιγά τις δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να μπορεί να τις ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής.

Κι όλα αυτά ενώ η Βουλή διολισθαίνει συνεχώς…

 

Οι Δήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι να τα βάλουν με τα κόμματα και τους βουλευτές που θα στηρίξουν αυτές τις ρυθμίσεις ότι θα βάλουν ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων. «Η μονομερής “άνωθεν” κατάργηση θέσεων εργασίας, η μονομερής “άνωθεν” διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, πλήττει καίρια όχι μόνον τις εργασιακές σχέσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όχι μόνον την μορφή των Δημοτικών Επιχειρήσεων ως ειδικότερης έκφανσης αυτοδιοικητικής παρουσίας, αλλά αυτό τον ίδιο τον πυρήνα της υπόστασης των Δήμων ως αυτοδιοικούμενων Οργανισμών», επισημαίνεται στο ψήφισμα των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Όσο η κρίση δυναμώνει, το πολιτικό σύστημα αρνείται να αντιληφθεί ότι οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό. Οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι τα τελευταία κύτταρα της διοίκησης που έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη και την καθημερινότητα του.

 

Οι βουλευτές που ζουν και κινούνται μέσα σε ένα δικό τους κόσμο δεν έχουν την αίσθηση της πραγματικής κατάστασης. Για αυτό και λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τις επιπτώσεις αυτών στην κοινωνία.

 

Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν και σε αυτή την περίπτωση. Καταδικάζουν σε αποσάθρωση τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης καταργώντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο των Ο.Τ.Α.

 

Danioliptes.gr