Αντισυνταγματική η θέσπιση υποχρεωτικού σταδίου διαμεσολάβησης στις υποθέσεις του Ν. 3869/2010

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στις πληροφορίες που διαρρέουν και αφορούν τις αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις οποίες μαγειρεύει εν μέσω θέρους το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Κατ΄ αρχάς θεσπίζει ένα είδος υποχρεωτικής προδικαστικής διαιτησίας. Το γεγονός ότι προβλέπεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση αντί τις διαιτησίας δεν έχει καμία απολύτως σημασία στην περίπτωση αυτή. Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στο Νομοθέτη, σήμερα η μόνη αναγνωρισμένη νομιμοποιητική βάση για τη δικαιοδοσία διαιτητικού οργάνου αλλά και για προσφυγή σε υπηρεσίες ενός διαμεσολαβητή, είναι η βούληση των μερών κι η συνεπής προς τούτο σύμβαση / συμφωνία διαιτησίας ή διαμεσολάβησης, καθόσον σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορεί να στερηθεί κάποιος το φυσικό του δικαστή (αρ. 8 Συντ.).

Κάθε μορφή υποχρεωτικής ή αναγκαστικής διαιτησίας ή διαμεσολάβησης, έστω και σε προδικαστικό στάδιο, απαγορεύεται ως αντικείμενη σε συνταγματικές διατάξεις. Η δυνατότητα δημιουργίας μιας άλλης δικαιοδοτικής βάσης, αυτής της διαιτησίας ή της διαμεσολάβησης, τελεί πάντοτε υπό την προϋπόθεση της εκπεφρασμένης εγγράφου βουλήσεως προς τούτο και της εξουσίας των μερών να προβούν σε τέτοια συμφωνία.

Η δε πρόβλεψη υποχρεωτικής επιβολής διαμεσολάβησης σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει δεκτή, αφού στερεί από το δανειολήπτη τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του φυσικού του δικαστή και τις υπηρεσίες ενός ιδιώτη – διαμεσολαβητή» εκτιμά ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Ο Σύλλογός από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει στα μέλη του ότι δεν πρόκειται να τα αφήσει απροστάτευτα. Κάθε δανειολήπτης που θα ζητεί τη συνδρομή του Συλλόγου για να γλιτώσει από το βραχνά των τραπεζών θα πηγαίνει στο Δικηγορικό Σύλλογο μαζί με δικηγόρο-μέλος της νομικής ομάδας του Συλλόγου  ώστε να είναι σίγουρος ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ.

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τα βάζουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Να επανεξετάσει τη θέση του και να προσυπογράψει την προτεινόμενη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γιατί είναι προς το άμεσο συμφέρον του σκληρά οικονομικά δοκιμαζόμενου σήμερα, Έλληνα πολίτη, ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης.


Σχετικά με την παράσταση δικηγόρου στη διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την έκπληξή του αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τη δήλωση αυτή που ουσιαστικά αγνοεί τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, αλλά κυρίως οδηγεί στην κατάργηση του θεσμού γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την υποστηρικτική συμμετοχή δικηγόρων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο δικηγόρο.


Περαιτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, γιατί η μη παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης σίγουρα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά ζητούν την ακύρωση της νομοθεσίας που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την ελληνική οικογένεια.


«Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο απλός πολίτης χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στις τράπεζες; Ιδιαίτερα, όταν οι καταχρηστικοί όροι στις δανειακές συμβάσεις που οδήγησαν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ως καταχρηστικοί, είναι γραμμένοι με «ψιλά γράμματα», που ποτέ δεν λαμβάνουν γνώση οι υπογράφοντες και μετέπειτα οφειλέτες.» καταλήγει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.


Στο ίδιο μήκος κύματος και το σκεπτικό της ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


Αφήνει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατηγορώντας τον ότι αρνείται να συνυπογράψει την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για την παρουσία δικηγόρου κατά τη διεξαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. 

 

Τονίζει, πως «σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει, ότι δεν συνυπογράφει την «επιβάρυνση» του οφειλέτη με 50 ευρώ, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, που δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%, – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους».

 

danioliptes.gr