Άλλο ένα θέατρο του Καραγκιόζη έχει στήσει η κυβέρνηση προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στον καβγά Ρουπακιώτη – Χατζηδάκη από την προωθούμενη ρύθμιση για καταβολή ελάχιστης δόσης από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέχρι την δικάσιμο.

 

Αν και ακόμη, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας  το τελικό σχέδιο των τροποποιήσεων στο νόμο Κατσέλη, ήδη επιβεβαιώνονται οι φόβοι, που έχει εκφράσει επανηλειμμένα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. 

 

Σύμφωνα με τα όσα διαχέονται στον τύπο κι επιβεβαιώνονται τελικώς από τις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η νέα ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση την οποία όλες οι υποθέσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα επιλύονται υποχρεωτικώς εξωδικαστικά από δικηγόρους – διαμεσολαβητές.

 

Ταυτόχρονα όλες οικονομικές διαφορές με αντικείμενο έως 5.000 ευρώ που εκκρεμούν επί σειρά ετών θα μετακυληθούν στους διαμεσολαβητές προς οριστική επίλυση.

 

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης να αντικατασταθεί η εξωδικαστική διαδικασία από τη διαμεσολάβηση ώστε να αποσυμφορηθούν κατά 30% τα Ειρηνοδικεία που δίνουν δικάσιμο και μέχρι το 2020.

 

Ηλίου φαεινότερον ήταν από την πρώτη στιγμή ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να μειώσει τον όγκο των υποθέσεων που φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες αλλά να κλείσει το δρόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς το νόμο Κατσέλη και το φυσικό δικαστή. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να επέμβει στη δικαστική διαδικασία, η κυβέρνηση που θέλει να βάλει φρένο στην προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλάζει την προδικαστική διαδικασία αναγκάζοντας τους πολίτες να περνούν από τη διαμεσολάβηση.

 

Ουσιαστικά, με τις τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010 η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει ένα νόμο – καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα σε μνημονιακό νομοθετικό έκτρωμα που βοηθάει τον ισχυρό (στην προκειμένη περίπτωση τις τράπεζες) και δεν παρέχει καμία προστασία – ασφαλιστική δικλείδα στο πολίτη, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματά του, αναφορικά με την δίκαιη δίκη και την πρόσβαση σε αυτή. 

 

Εκτός από την συνεισφορά – ταρίφα του οφειλέτη στην αμοιβή του διαμεσολαβητή που φθάνει τα 50 ευρώ (150 ευρώ θα τα καταβάλλει η τράπεζα) και επιπλέον προβλέπει και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου.

 

Η σχετική διάταξη αποδίδεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που προτάσσει το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό που καταφεύγει στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος του.

 

Εκτός από τη διάταξη περί διαμεσολάβησης, η βασικότερη αλλαγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά την υποχρέωση όσων κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο, να καταβάλουν έως την εκδίκαση της υπόθεσης και τη συνολική ρύθμιση των δανείων τους ένα ελάχιστο ποσό δόσης – ανάλογα με τις δυνατότητες που θα τους αναγνωρίσει το Δικαστήριο.

 

Με βάση το σημερινό καθεστώς, η δόση του δανείου πάγωνε με την υποβολή της αίτησης, δημιουργώντας φαινόμενα κατάχρησης του νόμου. Για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, η ΕΚΤ καλεί σε εκτεταμένη και συστηματική εξέταση των στοιχείων των δανειοληπτών.

 

Εκτός, λοιπόν, από την οικονομική επιβάρυνση για την παρουσία δικηγόρου κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προβλέπει και επιπλέον το 0,3% επί του συνόλου των οφειλών. 

 

Δηλαδή…για ένα υπόλοιπο στεγαστικού δανείου της τάξης των 150.000 ? ο δανειολήπτης θα χρεωθεί με επιπλέον με 500ευρώ για να το ρυθμίσει. 

 

«Αποκρύπτεται το θέμα των ελάχιστων καταβολών»

Για φωτογραφική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών κατηγόρησε τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  μιλώντας στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.grο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Θάνος Χατζηαθανασίου με αφορμή τις τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη.

 

Τονίζει ότι ο κ Χατζηδάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα συμφέροντα των δανειοληπτών ούτε για τα συμφέροντα των δικηγόρων αλλά για τα συμφέροντα των τραπεζών για αυτό και φέρνει ένα σχέδιο νόμου – προδικασία, από όπου ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει μία ελάχιστη δόση από αυτό το στάδιο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους από το δικαστή.

 

Στόχος και που επιχειρούν να αποκρύψουν είναι ότι η τρόικα, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιθυμεί να επιβάλλει το νέο αυτό θεσμό, ο οποίος, απέτυχε, και δίνοντας και μία αμοιβή στο δικηγόρο να τον δελεάσουν για να επιβάλλει το σκληρό πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι τράπεζες στους οφειλέτες.

Η προδικασία, όπως αυτή προβλέπεται μέχρι στιγμής στο νόμο Κατσέλη, ήταν μία τυπική διαδικασία που δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, προκειμένου να αποκομίσει κάποιο όφελος για τις τράπεζες, υπογράμμισε ο κ Χατζηαθανασίου και επεσήμανε παράλληλα ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, δεν αντίκειται γενικότερα στην έννοια της δικαιοσύνης ούτε στερεί στον πολίτη τη φυσική του επιλογή να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

 

Αναρωτήθηκε ποια θα είναι η στάση του ειδικού διαμεσολαβητή απέναντι στις τράπεζες, η οποία προσέρχονται στη διαδικασία με μοναδικό σκοπό να πάρουν κι όχι να δώσουν. Πρόκειται για μία συζήτηση μεταξύ δανειστών κι οφειλετών, άρα ο οφειλέτης θα καλείται να πληρώσει. Πώς λοιπόν θα υποχρεώνει κανείς το δανειστή να δεχθεί μηδενικές ή ελάχιστες καταβολές, αναρωτήθηκε ο κ Χατζηαθανασίου.

 

Αναγνώρισε πώς σωστά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι τονίζουν ότι πρέπει ο οφειλέτης να υποστηρίζει τα συμφέροντα του απέναντι στους τραπεζικούς κολοσσούς και τον ειδικό διαμεσολαβητή, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος θα πληρώνεται από τις τράπεζες.

 

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή της 28/5/2013 εδώ

 

Danioliptes.gr