Η φράση ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας Α. Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα της 21ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε τονίσει ότι το κράτος δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη της οικονομίας αλλά σταθερό αρωγό της επιχειρηματικότητας.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είπε: «δεν προχωράμε, τρέχουμε», συμπληρώνοντας ότι όλη η χώρα πρέπει «να τρέξει» για να βγει από την κρίση.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι οδηγίες του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν, όμως, μόνο που η χώρα άρχισε το τρέξιμο αλλά δυστυχώς ο δρόμος που της υποδεικνύουν καταλήγει σε γκρεμό!

 

Κι αν ακόμη ο κ Στουρνάρας δεν αναγνωρίζει ότι το ένα μέτρο μετά το άλλο που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν καταστρέψει η χώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «1 ευρώ μέτρα ίσον 1 ευρώ ύφεσης»!

 

Εκτός των άλλων προβλέψεων που περιλαμβάνει η έκθεση της κι έχουν προκαλέσει σύγχυση στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, η ΤτΕ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι ο λόγος μέτρων προς ύφεση είναι ένα προς ένα, δηλαδή ότι ένα ευρώ μέτρων φέρνει ένα ευρώ μείωσης του ΑΕΠ. Υπολογίζει επίσης στο 27% φέτος την αποδοτικότητα των μέτρων, έναντι 66% απόδοσης στην αρχή του μνημονίου, το 2010.

Καταγράφει το τεράστιο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τις πιέσεις που προκαλούν τα μέτρα στην οικονομία, εμποδίζοντας ακόμη και την απόδοσή τους.  Η έκκληση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις  από την ΤτΕ ήρθε την ίδια ημέρα που στην Κομισιόν κατεγράφη, υπό τον φόβο της ύφεσης, μία αλλαγή στάσης στο «δόγμα» της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα παραδέχεται επίσης ότι απαιτούνται αναπτυξιακές και άλλες παρεμβάσεις .

Μέχρι κι ο δικός σας άνθρωπος κύριε Σαμαρά, ο Γιώργος Προβόπουλος, που είναι κουμπάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Στουρνάρα, ο οποίος είναι κουμπάρος του πρώην υπουργού Οικονομίας επί εποχής Σημίτη και σκανδάλου Χρηματιστηρίου, Γιάννου Παπαντωνίου,σας κουνάει το δάχτυλο ότι αν συνεχίσετε σε αυτό το δρόμο θα ρίξετε μία ολόκληρη χώρα στο γκρεμό!

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του οικονομολόγου – αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα στοradio1d.gr, ο οποίος προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση χρειαστεί να λάβει πάλι τα ίδια κι αναμενόμενα μέτρα τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

 

Ίσως η ταχύτητα με την οποία τρέχει το οικονομικό επιτελείο, από την Κίνα στο Αζερμπαϊτζάν κι από το Κατάρ στην Τουρκία, δεν τους επιτρέπει να σταθούν με υπευθυνότητα και ψυχραιμία και να εξετάσουν τις πραγματικές συνέπειες των μέτρων που λαμβάνουν στην ελληνική κοινωνία.

 

Στην κεκτημένη ταχύτητα οφείλονται, πιθανότατα, και οι χθεσινές διαρροές που έκαναν λόγο για επικείμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο συναγερμός τελικά αποδείχθηκε λανθασμένος καθώς  ο  Αντώνης Σαμαράς στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ περιορίστηκε να πει ότι δίνεται μάχη για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

 

Η ταχύτητα κι η προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων αποδεικνύεται καθημερινώς από την κυβέρνηση, η οποία γράφει και σβήνει σχέδια νόμου, ανακοινώνει και μετά παίρνει πίσω τις ανακοινώσεις της και τελικώς γίνεται παγκοσμίως ρεζίλι όταν καταθέτει τρία τελικά νομοσχέδια για το ίδιο ζήτημα (βλ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο).

 

Αυτός που μονίμως έτρεχε προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτή τη χώρα ήταν ο αείμνηστος Βέγγος. Από κει πέρα ουδείς!

 

Danioliptes.gr