Του Άγγελου Αγγελίδη

Ως ένα παιδί του «κομματικού σωλήνα» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκόρδας δεν έγινε γνωστός για την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, επεδίωκε την βόλεψή του σε κρατικοδίαιτες θέσεις και φρόντισε να γίνει πανελληνίως γνωστός ως… λαγός! Ήταν το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που στις αρχές του Ιουνίου 2013 μίλησε ανοιχτά για πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Προφανώς, το έκανε προκειμένου η κυβέρνηση να μετρήσει αντιδράσεις. Έτσι, όμως, απέκτησε και το παρατσούκλι «ο κύριος πλειστηριασμοί».

 

Πλέον, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει και ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί φέρεται να πρωταγωνιστεί στην πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδάνειων που δόθηκαν από τις τράπεζες στα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Σκόρδας, ο οποίος αντιμετώπισε με τόση απαξίωση τους έλληνες δανειολήπτες τασσόμενος υπέρ των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ίσως να είναι η Θεία Δίκη για έναν πολιτικό που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις ανάγκες των ψηφοφόρων του και υποστήριξε με τόσο θέρμη τις… τράπεζες και τη τρόικα.

Για το σκάνδαλο με τα δάνεια που οι τράπεζες (και κυρίως οι κρατικές) χορηγούσαν στα κόμματα, έχουμε ασχοληθεί και κατά το παρελθόν. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 272 εκατομμύρια ευρώ έχουν βγει από τα ταμεία των κρατικών τραπεζών και κάτω από μη διαφανείς συνθήκες κατέληξαν στα κόμματα και από εκεί κανείς δεν γνωρίζει που… Μόνο που με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται πλέον και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Καλούδης στο πόρισμα που συνέταξε – ύστερα από πολυπρόσωπη έρευνα, πάντα υπό την αιγίδα τους – έκρινε ότι έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά υπαλλήλων τραπεζών για απιστία αλλά και διώξεις για ηθική αυτουργία κατά επτά στελεχών που διετέλεσαν γενικοί διευθυντές των κομμάτων ή είχαν ενεργό ρόλο στη σύναψη των δανειακών συμβάσεων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους: κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ), κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη (ΝΔ), κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου ΠΑΣΟΚ), κ. Μενέλαο Δασκαλάκη (ΝΔ), κ. Νίκο Σοφιανό (ΚΚΕ) και κ. Αθανάσιο Σκορδά (ΝΔ). Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητούσε να επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της εμπλοκής τριών βουλευτών, του κ. Κώστα Γείτονα, του κ. Τηλέμαχου Χυτήρη και του κ. Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), καθώς οι σχετικές πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από τη Βουλή, στην ουσία απαλλάσσει τους υπευθύνους των εμπλεκομένων τραπεζών από ποινικές ευθύνες σε ο,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας.

Το θέμα της ενίσχυσης των κομμάτων από τράπεζες επανέρχεται στην επικαιρότητα όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής αποστέλλει προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην προϊσταμένη της κυρία Παναγιώτα Φάκου μηνυτήρια αναφορά των ΑΝΕΛ για την περίοδο 2000-2013.

Ο Αθανάσιος Σκόρδας
Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του γεννήθηκε το 1965, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Εισηγητής σεμιναρίων σχετικών με την ανάπτυξη πωλήσεων και την οργάνωση ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.) καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών (Ι.ΧΟ.Σ.). Επί σειρά ετών μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επαγγελματικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με σημαντικές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.

Από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Έκτοτε και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπήρξε ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Εκλέγεται συνεχώς από το 1994 στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γεν. Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ο κ. Σκόρδας (ή αλλιώς ο κύριος πλειστηριασμοί) αποτελεί ενεργό μέλλος της ΝΔ για 20 χρόνια και την τελευταία δεκαετία πληρώνεται σχεδόν αποκλειστικά από το δημόσιο ταμείο.

 

danioliptes.gr – radio1d.gr @ Άγγελος Αγγελίδης