Στο στόχαστρο της Fed οι ξένες τράπεζες

Ζητεί μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μη χρειαστεί να τις ξανασώσει.

 

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και οι Ασιάτες συνάδελφοι τους προσπαθούν να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) όσον αφορά τον νέο κανονισμό με τον οποίο καθιερώνονται επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

 

Οι ξένοι τραπεζίτες παραπονιούνται ότι θα υποστούν αρνητική διάκριση εξαιτίας των επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων που καθιερώνονται από τον νέο κανονισμό με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν ν’ αποφύγουν μελλοντικές διασώσεις ξένων τραπεζών, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν το 2008.

Προστασία του Δημοσίου Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό (Foreign Bank Organization), ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του 2014, οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να συστήσουν ενδιάμεσες εταιρείες χαρτοφυλακίου για τις λειτουργίες τους στο αμερικανικό έδαφος. Το κεφάλαιο που θα έχουν αυτές οι εταιρείες χαρτοφυλακίου θα «περιτειχιστεί» προκειμένου να προστατεύεται το αμερικανικό Δημόσιο από το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

Το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξένες τράπεζες, περιλαμβανομένης της γαλλοβελγικής Dexia, της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της αυστριακής Erste Group, εκμεταλλεύτηκαν τα μέτρα ρευστότητας που είχε ενεργοποιήσει η Fed και δανείστηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, με τον νέο κανονισμό (FBO) οι ξένες τράπεζες θα πρέπει να πληρούν τ’ αμερικανικά πρότυπα περί δείκτη μόχλευσης (δανεισμού) σε επίπεδο ενδιάμεσης εταιρείας χαρτοφυλακίου, ενώ αντιθέτως, οι αμερικανικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τις απαιτήσεις για τη μόχλευσή τους χρησιμοποιώντας το σύνολο των κεφαλαίων που διαθέτουν παγκοσμίως.

 

Οι τράπεζες Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank και UBS συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρείται ότι θ’ αντιμετωπίσουν τα εντονότερα προβλήματα και τα στελέχη των οποίων ελπίζουν ότι η αναβολή εισαγωγής του νέου κανονισμού θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν στη Fed επιχειρήματα με τα οποία θ’ αποδείξουν την άδικη μεταχείριση που θα υφίστανται. Ωστόσο, στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών παραδέχονται ανεπισήμως ότι οι πιθανότητες να εισακουστούν τα αιτήματά τους από τη Fed είναι ελάχιστες.

 

Οι ξένοι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι νέες αμερικανικές προτάσεις θα δημιουργήσουν άδικο σύστημα, ότι θα πλήξουν τον ανταγωνισμό και τελικά την ίδια την αμερικανική οικονομία, διότι αν ισχύσουν ως έχουν, θα οδηγήσουν σε περιορισμό της δράσης των ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιούλιο οι αμερικανικές κανονιστικές αρχές είχαν παρουσιάσει πρόταση γιατην υιοθέτηση αυστηρότερων δεικτών μόχλευσης από αυτούς που περιλαμβάνονται στο διεθνές κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας III.

 

Τώρα, Ευρωπαίοι και Ασιάτες τραπεζίτες θεωρούν ότι οι νέες αμερικανικές προτάσεις θα δημιουργήσουν άδικο σύστημα, θα πλήξουν τον ανταγωνισμό και τελικά την ίδια την αμερικανική οικονομία, διότι αν ισχύσουν ως έχουν, θα οδηγήσουν σε περιορισμό της δράσης των ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Τα στελέχη των ξένων τραπεζών προσπαθούν να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το νέο αυστηρότερο κανονισμό που θα είναι έτοιμος αρχές του 2014.

Ο αυστηρότερος δείκτης μόχλευσης, δηλαδή η υψηλότερη αναλογία μεταξύ περιουσιακών στοιχείων που κατέχει μια τράπεζα και δανείων που έχει χορηγήσει, υποτίθεται ότι προστατεύει τις τράπεζες σε περιόδους κρίσεων και τις κυβερνήσεις από την ανάγκη να τις διασώσουν προκειμένου να προστατεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση.

 

Σύμφωνα με αναλυτές, η Deutsche Bank αναμένεται ότι θα πρέπει ν’ αυξήσει τα κεφάλαιά της προκειμένου να συμμορφωθεί με τον αυστηρότερο δείκτη μόχλευσης. Η γερμανική τράπεζα ήδη περιορίζει τον ισολογισμό της μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην προσπάθειά της να πληροί τους νέους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση Τρέφοντας λίγες ελπίδες ότι η Fed θ’ αλλάξει ουσιαστικά τον κανονισμό ώστε να μην πλήττονται τόσο πολύ οι ξένες τράπεζες, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ήδη έχουν αρχίσει να πιέζουν και τις ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές, ώστε να υιοθετήσουν, σε αντίποινα, παρόμοια μέτρα για τις αμερικανικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα ότι οι ευρωπαϊκές κανονιστυχές αρχές θα στρέψουν την προσοχή τους στις νέες αμερικανικές ρυθμίσεις περί κεφαλαιακής επάρκειας των ξένων τραπεζών που λειτουργούν στις ΗΠΑ.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ δεν είχε αποκλείσει την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων για τις αμερικανικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ε.Ε.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ