0 Σαμαράς βλέπει έξοδο από την κρίση και η Wall Street Journal έξοδο από το ευρώ!

Ο Σαμαράς βλέπει έξοδο από την κρίση και η Wall Street Journal έξοδο από το ευρώ!

 

Το μήνυμα ότι τα δυσκολότερα πέρασαν, έστειλε μέσα από το διάγγελμά του με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τόνισε ότι άρχισε η αντιστροφή του κλίματος.

«Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα γίνει μια κανονική χώρα, το χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς νέα μνημόνια. Το 2014 θα βγούμε από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Τα δύσκολα πέρασαν. Αποδείξαμε ότι αλλάζουν τα πάντα. Το 2014 θα ξεκινήσει το επόμενο βήμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του Γερμανού πρέσβη.

 

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για θρασύδειλη επίθεση με την οποία κάποιοι προσπαθούν να ανακόψουν την ανάκαμψη της Ελλάδας και να τραυματίσουν την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., αλλά, όπως διεμήνυσε, δεν θα τα καταφέρουν.

 

Δυστυχώς, όμως, για το Σαμαρά, αλλά κυρίως για τον τόπο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα… φαντάζεται ο Πρωθυπουργός.

 

Το σενάριο της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή επαναφέρει η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως το φάντασμα του Grexit όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να έρθει μέσα στο 2014 λόγω της αποτυχίας των Μνημονίων και της συνεχιζόμενης ύφεσης στη χώρα.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το Grexit επιστρέφει το 2014;», η Wall Street Journal τονίζει πως μπορεί να μην επαληθεύτηκαν μέχρι στιγμής οι «προφητείες» περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ωστόσο αυτό «δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει το βλέμμα από τη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος ενός “Grexit” δεν αποσοβήθηκε, απλά αναβλήθηκε.

 

Το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της.

 

Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014.

 

Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο».

Δεν επαληθεύεται από πουθενά η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά.

 

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα της WSJ επισημαίνει πως η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά δεν επαληθεύεται από πουθενά, ενώ επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την συνέχεια της ύφεσης και υποστηρίζει πως «ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα, τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».

Ευκαιρία για επιστροφή στη δραχμή, το πρωτογενές πλεόνασμα παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια και στο πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και τονίζει πως τώρα που η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στην «νέα δραχμή», με το σκεπτικό πως θα είναι ένα σταθερό νόμισμα που θα έλυνε πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

 

«Αλλά με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη», σημειώνουν οι δύο σχολιαστές, οι οποίοι αποφαίνονται: «Εάν όμως οι Έλληνες όντως ανταλλάξουν το ευρώ με μια νέα δραχμή, είναι κάτι που βρίσκεται στα άστρα, η δυνατότητα όμως υπάρχει και ένα τέτοιο σενάριο σε αναφορά με τις υπάρχουσες βασικές προϋποθέσεις θεωρείται και ρεαλιστικό».

Κλιμάκωση με την Τρόικα θα φέρει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τέλος, η γερμανική έκδοση της WSJ αναφέρεται και στην προοπτική της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την Τρόικα θεωρείται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την Τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

 

Αυτή η προοπτική ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην τήρηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ