Παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες των τραπεζών

Του Άγγελου Αγγελίδη

Υποτίθεται ότι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών έγινε όχι μόνο για να σωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και για να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια στην πολύπαθη ελληνική αγορά, προκειμένου αυτή να σταθεί στα πόδια της, να κάνει επενδύσεις και να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση…

Μόνο που όλα τα παραπάνω μένουν σχέδια και δεν έχουν περάσει στη φάση της υλοποίησης…

 

Όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Δεκέμβριο οι χορηγήσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 2012. Δηλαδή, ακόμη λιγότερα χρήματα «έπεσαν» στην αγορά. Μέρα και τη μέρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο η χορήγηση κάποιου δανείου από τράπεζα, την οποία ο έλληνας φορολογούμενος χρυσοπλήρωσε για να τη σώσει από τη κατάρρευση. Η τράπεζα πήρε το ζεστό χρήμα, σώθηκε από την καταστροφή και τώρα δίνει με το σταγονόμετρο τα δάνεια. Δηλαδή, από εκεί που πριν τη κρίση μοίραζε χωρίς έλεγχο χρήματα δεξιά και αριστερά, φτάσαμε στην ακριβώς αντίθετη πρακτική. Μόνο που τώρα, η κατάσταση είναι κρίσιμη και επιτέλους οι τράπεζες πρέπει να βάλουν πλάτη για να σωθεί η χώρα. Στην Ελλάδα όλοι στηρίζουν την προσπάθεια εξόδου από τη κρίση εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες αφού έστησαν ένα ολόκληρο «πάρτι» με χορήγηση δανείων χωρίς εχέγγυα, τώρα οδηγούν σε στραγγαλισμό την αγορά.

 

Ρευστότητα περίπου 10 δισ. ευρώ έλειψε από την αγορά το 2013, καθώς οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υποχώρησαν από τα 227,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 217,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Η προσπάθεια να διοχετευθούν μέσω των τραπεζών δάνεια προς τις επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει βοηθήσει τις νέες εκταμιεύσεις, αλλά δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τη μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, ο οποίος με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώθηκε στο -3,9% στο τέλος του 2013.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στο τέλος του 2013 στα 103,2 δισ. ευρώ από 107,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, κατάγράφοντας στο σύνολο του έτους αρνητική μηνιαία ροή χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ή που διαγράφηκαν από τις τράπεζες, λόγω καθυστερήσεων, ήταν περισσότερα από τις νέες χορηγήσεις.

 

Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν από 74,6 δισ. ευρώ σε 71 δισ. ευρώ και ο ρυθμός χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 3,5%. Με ανάλογο ρυθμό, που διαμορφώθηκε στο -3,9% υποχώρησαν και οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις οφειλές από δάνεια και κάρτες. Το χρέος των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκε στο τέλος του 2013 στα 28,4 δισ. ευρώ από 30,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα λοιπά δάνεια, που είναι κυρίως οφειλές από δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου, το χρέος διαμορφώνεται στα 29,7 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr