Σχεδιάζουν αναμόρφωση φορολογικού συστήματος! Όποιος καεί με τον χυλό, φυσά και το γιαούρτι…

του Άγγελου Αγγελίδη

Μόνο ως ξεκάθαρη απειλή απέναντι στον πολύπαθο ελληνικό λαό μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι σχεδιάζει… αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πλέον, έχει χαθεί ο αριθμός των… αναμορφώσεων που έχει υποστεί το συγκεκριμένο σύστημα.

 

Ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει πολλάκις “καεί από τον χυλό” και πλέον “φυσά και το γιαούρτι” είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή τη κυβερνητική πρωτοβουλία. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια ότι νέο ανακοινώνεται από το συγκεκριμένο υπουργείο έχει στόχο μόνο το πορτοφόλι του και όχι την φοροελάφρυνσή του. Βέβαια, αξέχαστη μένει και η δήλωση του πρώην υπουργού Γιάννη Στουρνάρα πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Είναι ενδεικτική για το πως βλέπει τα πράγματα και την οικονομική κατάσταση των ελλήνων το συγκεκριμένο υπουργείο.

 

Με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο επιχειρεί να παρουσιάσει την φορολογική αναμόρφωση ως μία θετική εξέλιξη. Όπως ισχυρίζεται το σύστημα θα εξεταστεί από μηδενική βάση καθώς τα τελευταία χρόνια ναι μεν έγιναν κάποιες προσπάθειες να απλοποιηθούν ορισμένες διαδικασίες μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών αλλά από ότι φαίνεται υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να πει κανείς ότι βγαίνουμε από τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση.

 

Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες σε εφορίες και τελωνεία είναι πάρα πολλά για την αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και στην ταλαιπωρία που τους υποβάλει με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα λάθη και τις αδικίες στον ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές ρυθμίσεις, τις ποινές κτλ. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της πλήρους αλλαγής των διαδικασιών, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει μία ομάδα κρούσης που θα εντοπίσει, θα καταγράψει και θα αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούν οι φορολογικοί νόμοι σε πολίτες και επιχειρήσεις.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με απόφασή του προχώρησε στη συγκρότηση οκταμελούς επιτροπής στην οποία ανέθεσε το έργο του εντοπισμού κρουσμάτων υπερφορολόγησης και γραφειοκρατίας, που προκαλούνται από τους φορολογικούς νόμους, καθώς επίσης και το έργο της υποβολής προτάσεων για την άμεση λύση τους.

 

Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Αικατερίνη Σαββαϊδου. Εργο της μεταξύ άλλων ο εντοπισμός κρουσμάτων «υπερφορολόγησης» ή γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, καθώς και την διαπίστωση όποιων άλλων προβλημάτων προκαλούνται από την εφαρμογή των φορολογικών νόμων. Η ομάδα θα συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών μια φορά το μήνα.

 

Η ομάδα θα αποτελείται από:

1. Τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο.

2. Τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, ως μέλος.

3. Τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., ως μέλος.

4. έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β.), ως μέλος.

5. έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), ως μέλος.

6. έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), ως μέλος.

7. έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), ως μέλος.

8. έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ως μέλος.

 

Danioliptes.gr