Στο τραπέζι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και νέες περικοπές στις συντάξεις

του Άγγελου Αγγελίδη

Αυτή την πραγματικότητα δεν την παρουσίασε στην ομιλία του στην 79η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο συγκυβερνών Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Προφανώς, δεν θέλουν να γίνει γνωστή, την ώρα που προσπαθούν να περάσουν στους έλληνες τη ψευδαίσθηση ότι έρχεται η… ανάπτυξη και μαζί της μία καλύτερη και πιο πλούσια Ελλάδα. Μόνο που η πραγματικότητα είναι για μία ακόμη φορά αμείλικτη.

 

Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται μόνο μία φορά σε περίπτωση δικαιούχων δύο συντάξεων, ενώ παύει να ισχύει πλέον το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαμηλοσυνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καθώς δεν θα είναι δυνατόν να δίνονται ταυτοχρόνως σε έναν συνταξιούχο δύο – προνοιακές – παροχές χρηματοδοτούμενες από τον προϋπολογισμό, η βασική συνταξη και το ΕΚΑΣ.

 

Η εφαρμογή του Νόμου 3863/2010 από το ερχόμενο έτος 2015 ως προς τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης φέρει ανατροπές. Πέραν των μειώσεων που θα σημάνει ο υπολογισμός του συνόλου τού εργασιακού βίου του ασφαλισμένου για τη διαμόρφωση του αναλογικού τμήματος της σύνταξης, αλλαγές – επί τα χείρω – θα επέλθουν και από την εξειδίκευση διάφορων θεμάτων που έχουν ανακύψει στις διοικήσεις των Ταμείων και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

 

Για την απάντηση των εκατοντάδων ερωτημάτων των Ταμείων γύρω από τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος, το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει ομάδα εργασίας στην οποία επικεφαλής ετέθη ο γενικός γραμματέας κ. Π. Κοκκόρης και μέλη οι πρόεδροι των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης.

 

Στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας έχουν τεθεί ζητήματα που αφορούν πρακτικά θέματα εφαρμογής του νόμου, τα οποία ωστόσο – αναλόγως με τον τρόπο που θα απαντηθούν – θα οδηγήσουν σε μειώσεις των παροχών.

 

Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται μία φορά σε κάθε συνταξιούχο, ανεξαρτήτως του αριθμού των συντάξεων που δικαιούται. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δικαιούνται πέραν της μίας κύριας σύνταξης θα υποστούν ισόποση μείωση. Οι συνταξιούχοι με περισσότερες από μία συντάξεις είναι σήμερα περί τα 310.000 άτομα.      

 

Το άλλο ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις είναι η τύχη του ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να δίνεται στον συνταξιούχο «διπλό» προνοιακό επίδομα. Ως τέτοιο θεωρεί τη βασική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπότε η συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ τίθεται εν αμφιβόλω.

 

Σημειώνεται ότι με τον Νόμο 3863/2010 εισάγεται από το 2015 νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, η οποία θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής σύνταξης» (360 ευρώ και θα την εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός) και της αναλογικής σύνταξης, η οποία θα δίνεται από το Ταμείο και θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης και στις αποδοχές του ασφαλισμένου (ύψος εισφορών).

 

Έτσι, το Success Story καταγράφει μία ακόμη “επιτυχία” την οποία θα βιώσουν στη τσέπη τους οι έλληνες συνταξιούχοι…

 

Danioliptes.gr