Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο στεγαστικά και επιχειρηματικά των μικρομεσαίων – Διευκρινίσεις Γ. Σταθάκη

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια αφορά αποκλειστικά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων, διευκρινίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια ότι «κινείται αυστηρά εντός των επιλογών των τραπεζών».

Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει: «Πρώτον, ο κ. υπουργός διογκώνει τα προς διαχείριση “κόκκινα” δάνεια σε 80 δισ. χωρίς να κάνει διαχωρισμό μεταξύ στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων. Δεύτερον, ο κ. Δένδιας αγνοεί την έννοια της μόχλευσης των αρχικών κεφαλαίων ενός φορέα. Τρίτον, η κυβέρνηση προωθεί την άνευ κανόνων ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησής τους σε εταιρίες γύπες ή/και πλειστηριασμών. Έτσι, ο κ. Δένδιας κινείται αυστηρά εντός των επιλογών των τραπεζών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μικρομεσαίων δανειοληπτών».

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, ο κ. Σταθάκης επικρίνει τον κ. Δένδια υπενθυμίζοντας ότι για το θέμα αυτό, η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε πρόσφατα ελληνογαλλογερμανικό επενδυτικό ταμείο με αρχικά κεφάλαια μόλις 700 εκατ. ευρώ και με έδρα το Λουξεμβούργο. Πριν από λίγες μέρες, προσθέτει, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κεφάλαιο στα 4 δισ. ευρώ, εφόσον ενσωματωθεί στο εν λόγω ταμείο το ΕΤΕΑΝ και άλλοι συναφείς φορείς. «Από τα παραπάνω, διαφαίνεται μια σύγχυση του κ. Δένδια αναφορικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίδρυση κανονικών και αναπτυξιακών τραπεζών», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Τον ευχαριστούμε για τις συμβουλές του και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα διασφαλίσουμε την ενοποίηση όλων των αναπτυξιακών ταμείων σε ενιαία τράπεζα με έδρα την Ελλάδα».