Κυβερνητικά τερτίπια για να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα του ΕΝΦΙΑ

του Άγγελου Αγγελίδη

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς σε λίγες μέρες οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα η κυβέρνηση διαρρέει στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο φόρος είναι όχι μόνο δίκαιος αλλά και μικρός!

 

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων παρέμεινε αμετάβλητη στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Επομένως, η άντληση τριών δισεκατομμυρίων μέσω του ΕΝΦΙΑ, σημαίνει ότι ο φόρος αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% της αξίας των ακινήτων! Κοντολογίς, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες με το συγκλονιστικό επιχείρημα: “και πάλι λίγα πήραμε!”

 

Όπως έγινε γνωστό η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 παρέμεινε αμετάβλητη στο ένα τρισ. ευρώ. Αυτά όμως τα στοιχεία λαμβάνουν υπόψη τις αντικειμενικές αξίες του 2007 και όχι τις σημερινές εμπορικές αξίες που κατά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις προσγειώνουν στα 600 δισ. ευρώ την τρέχουσα αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

 

Από την επεξεργασία των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι προκύπτει ότι 6 στους 10 διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο, ήτοι κατοικία, επαγγελματική στέγη ή εντός σχεδίου οικόπεδο. Η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους φθάνει τα 520,5 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται σε 93.456 ευρώ. (αντικειμενικές αξίες 2007).

 

Οι 7 στους 10 έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων (2.769.177 φορολογούμενοι) έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, με τη μέση αξία να φθάνει μάλιστα στις 22.954,80 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007).

 

Περίπου 114.793 άτομα (2% των ιδιοκτητών) διαθέτουν αστικά ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους ξεπερνά τα 500.000 ευρώ (αντικειμενικές αξίες 2007). Εξ αυτών 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο αφού η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

 

Περίπου 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων αυτών ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ ή 8.466.889,08 ευρώ κατά μέσο όρο (αντικειμενικές αξίες 2007).

 

Η στρεβλή βάσει των αντικειμενικών αξιών εικόνα ότι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ οδηγεί και στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 0,3% της αξίας των ακινήτων των Ελλήνων. Ωστόσο, εάν οι τιμές των ακινήτων αναπροσαρμοσθούν στις εμπορικές αξίες προκύπτει ξεκάθαρα πως η επιβάρυνση αυτή είναι τουλάχιστον διπλάσια!

 

Danioliptes.gr