Π. Κουρουμπλής προς εισαγγελέα: Να διερευνηθεί η φοροδιαφυγή γερμανικών ομίλων

Το θέμα της φοροδιαφυγής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα, που αποκάλυψε η εφημερίδα F&M Voice, έθεσαν στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τη συνάντησή τους με τον εισαγγελέα, οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος δεκαετίας, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις, όπως συνέβη με την υπόθεση της SIEMENS.

Επίσης, οι δύο βουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλλει ο κ. Κουρουμπλής κατά του κ. Προβόπουλου για τις ευθύνες μετατροπής των καταθέσεων σε ρευστό των Ασφαλιστικών Ταμείων, των μικροομολογιούχων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων, σε ομόλογα.

Το αίτημά που διατυπώθηκε είναι να διερευνηθεί, εάν τα ομόλογα αυτά προήλθαν από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά και το ερώτημα που τέθηκε είναι, εφόσον έχουν αγορασθεί από τη δευτερογενή αγορά, ποιες τράπεζες «ξεφόρτωσε» ο κ. Προβόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής και η κα Κωνσταντοπούλου κατέθεσαν και την παρακάτω αναφορά:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ, Ύστερα από:

• τη δημοσίευση των δηλώσεων της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, σε συνέντευξή της στους Financial Times στις 12/9/2014

• την από 16/9/2014 Επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου προς την κ. Λαγκάρντ με την οποία ζήτησε «πρόσθετα στοιχεία προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε νόμιμες ενέργειες»

• την από 17/9/2014 Παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης

και προς αποφυγήν δικονομικών αντιπερισπασμών και φαλκίδευσης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας σε σοβαρότατες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς, θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

η κ. Λαγκάρντ είναι ουσιώδης μάρτυρας στην υπόθεση που αφορά την διαχείριση από τις ελληνικές Αρχές του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων ελλήνων καταθετών της Τράπεζας HSBC  («λίστα Λαγκάρντ»)

η ανωτέρω υπόθεση ξεκίνησε να διερευνάται κατόπιν του από 25/9/2012 Διαβήματός μας προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος

από τον Ιανουάριο 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμμετέχοντες στην «Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά του πρώην Υπουργού, κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC», είχαμε προτείνει εγγράφως την κλήση και εξέταση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, πλην όμως προσκρούσαμε στην επίμονη άρνηση των μελών της Επιτροπής που προέρχονταν από την κυβερνητική πλειοψηφία (βλ. συνημμένα έγγραφα)

εν αντιθέσει με τις ελληνικές αρχές, οι αντίστοιχες γαλλικές έχουν επανειλημμένως καλέσει την κ. Λαγκάρντ προς εξέταση και, μάλιστα, ως ύποπτη, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και έρευνα στην οικία της

Θεωρούμε ότι η κλήση της κ. Λαγκάρντ προς κατάθεση είναι δικονομικώς επιβεβλημένη σε μία ευνομούμενη πολιτεία προς διαλεύκανση ανοιχτών ποινικών υποθέσεων και όχι προς διευθέτηση κυβερνητικών λογαριασμών», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Danioliptes.gr