Δώστε (κάτι) και “σωθείτε”

Άτυπη «οδηγία» προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) ελευθέρους επαγγελματίες να δώσουν ό,τι μπορούν προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις λόγω των σωρευμένων οφειλών τους στο Ταμείο, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι στον Οργανισμό έχουν χρέη. Η οδηγία αφορά τόσο εκείνους που απειλούνται ήδη με κατασχέσεις γιατί οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ όσο κι εκείνους που χρωστούν λιγότερα.

 

Συμφωνά με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα Τα Νέα, η «γραμμή» που έχει δοθεί είναι ότι όποιος καταθέτει οποιοδήποτε ποσό στα ταμεία των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής του, θα αποφύγει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σφαλισμένος του ΟΑΕΕ χρωστά κάτω από 5.000 ευρώ και το χρέος του δεν έχει συγκεντρωθεί από τις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), είτε χρωστά άνω των 5.000 ευρώ και έτσι βρίσκεται καταγεγραμμένος στο ΚΕΑΟ και έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, μπορεί «να δώσει ό,τι μπορεί». Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ δεν γνωρίζει αν μπορεί ή όχι να καταβάλει ποσό μικρότερο από εκείνο που προβλέπει είτε η δόση της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία ανήκει είτε η δόση που προβλέπει η ρύθμισή του.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερουμένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την Εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αν υλοποιηθεί η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας για ελεύθερη επιλογή κλάσης αυτό θα ενεργοποιήσει την πλειονότητα των οφειλετών που αυτή τη στιγμή είναι το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και παράλληλα θα ενισχύει τα έσοδα του οργανισμού κατά 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Στη μελέτη τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ βαίνει μειούμενος, την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται και η αναλογία από 1:2,7 που ήταν το 2007 έχει μειωθεί στο 1:2,1 το 2013.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ΓΣΒΕΕ από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει διαμορφώσει πρόταση με δύο βασικούς άξονες:

■ Να κεφαλαιοποιηθούν και να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να μεταφερθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές ως πλασματικός στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, με δυνατότητα εξαγοράς του, όπως γίνεται με τα χρόνια σπουδών ή στράτευσης.

■ Να δοθεί η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ώστε να επανενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, να αποκτήσουν ξανά ασφαλιστική συνείδηση και να ενισχυθούν τα έσοδα του Ταμείου.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους. Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους, χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Μεγάλο όμως μέρος των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 

Αυτή είναι μία συνταγή που εφαρμόζει και για χρέη προς τον ΟΑΕΕ το Υπουργείο Εργασίας. Η ίδια συνταγή είναι πιθανόν να εφαρμοστεί ατύπως και από τις τράπεζες, προκειμένου να επαναφέρει έναν αριθμό δανειοληπτών στα γκισέ των τραπεζών, λίγο πριν τα τέστ αντοχής της ΕΚΤ.

 

Danioliptes.gr