“Ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες” λέει ο Γκ. Χαρδούβελης μετά το σάλο από τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Νερό στο μύλο της κινδυνολογίας για τις καταθέσεις, που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και «απογείωσε» ο Άδωνις Γεωργιάδης, έριξε με δηλώσεις τους ο ΥΠΟΙΟ Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Η δήλωση ότι «οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις» μετά την συνάντηση με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ)  συμβάλλει στην ανασφάλεια για τος μέλλον της οικονομίας και των καταθέσεων.

 

Ο Γ. Χαρδούβελης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια μετά τα stress tests για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε στις γενικές γραμμές των θέσεων, που ανέπτυξε η ΟΤΟΕ για τα γενικότερα ζητήματα άκουσε την ενημέρωση για την Attica Bank και την Πανελλήνια Τράπεζα, για τις οποίες όμως δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ενώ για τα άλλα θέματα είπε τα εξής:

 

Η Κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δις του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.
Μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πράγματι – όπως είπε – να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα ανεβαίνουν και ανέφερε, ότι μια λύση θα ήταν να φτιάξουμε ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.

Τα πράγματα στις τράπεζες επεσήμανε, ότι έχουν εξελιχθεί ομαλά, εκτιμώντας – όπως είπε – ότι η συγκεντροποίηση του Τραπεζικού Συστήματος έχει ολοκληρωθεί και ελπίζουμε η ομαλότητα αυτή να συνεχισθεί με την ανάκαμψη και στη συνέχεια με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα κινητοποιήσει τις τράπεζες, γιατί θα ενεργοποιήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση των δανείων για παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και όχι μόνο οι μέτοχοι είναι και δικό μας μέλημα, γιατί ο τραπεζικός τομέας είναι η καρδιά της οικονομίας, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα καχυποψία από την κοινωνία, λόγω της κρίσης και απαντώντας στην αναφορά του Προέδρου της ΟΤΟΕ «να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων», συμφώνησε δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.

 

Danioliptes.gr