Πρόστιμο της ΕΕ στην JP Morgan για χειραγώγηση του Libor

Πρόστιμο περίπου 61 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan για χειραγώγηση των βασικών διεθνών διατραπεζικών επιτοκίων (Libor). Η JP Morgan συνεργάστηκε με την Royal Bank of Scotland από το 2008 μέχρι το 2009 για να καθορίσει τα επιτόκια του Libor σε παράγωγα ελβετικού φράγκου.

 

Οι RBS, JP Morgan και οι ελβετικές τράπεζες UBS και η Credit Suisse εμπλέκονται και σε μια δεύτερη παρόμοια περίπτωση χειραγώγησης του Libor. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αυτήν τη δεύτερη έρευνα, η οποία χρονολογείται το 2007, οδήγησε το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν σε 94 εκατ. ευρώ.

 

Το Libor (London interbank offer rate) είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες δανείζονται κεφάλαια μεταξύ τους. Σαν διατραπεζικό επιτόκιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει μία εκτίμηση στις τράπεζες του οριακού κόστους άντλησης νέων κεφαλαίων.

 

Οι δύο αποφάσεις της ΕΕ βασίστηκαν σε διακανονισμό που έγινε με τις ίδιες τις τράπεζες, που αναγνώρισαν τις μη σύννομες πράξεις. Σε αντάλλαγμα μειώθηκαν κατά 10% τα πρόστιμα τους, αντίστοιχα.

 

«Η οικονομία μας χρειάζεται έναν υγιή, διαφανή και αρκετά λειτουργικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηροί αντιμονοπωλιακοί κανόνες στον τομέα αυτό», είπε χθες ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

 

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή για το libor κατά 16 τραπεζών

Μετά τη χειραγώγηση του Libor και του Euribor, η Deutsche Bank κατηγορείται για χειραγώγηση και του χρυσού

 

Danioliptes.gr