Απορρόφηση της Geniki Bank από την Πειραιώς

Του Άγγελου Αγγελίδη

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη απορρόφηση της Geniki Bank, για την οποία αρχικά είχε ανακοινώσει άλλα σχέδια. Ωστόσο, από ότι φαίνεται ο κ.Σάλλας είχε άλλες βλέψεις για την μικρή τράπεζα, με αποτέλεσμα να την απορροφήσει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

 

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την απορρόφηση και αποφάσισε την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου που ο όμιλος είχε ήδη εξαγοράσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

 

Μιλώντας από το βήμα της γ.σ. ο Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κόντρα στον αρχικό σχεδιασμό για αυτόνομη πορεία της τράπεζας με ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική και στην αναδιάρθρωση δανείων, λόγω  άλλων απόψεων που επικράτησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτές, προκρίθηκε η δημιουργία εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων ανά τράπεζα. Ως εκ τούτου, δεν είχε νόημα η διατήρηση μίας μικρής εμπορικής τράπεζας στην ελληνική αγορά, χωρίς καμία εξειδίκευση.

 

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου τις οποίες έχει εξαγοράσει η τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης. Ο κ. Σάλλας σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην απεξάρτηση της Τράπεζας Πειραιώς από αυτό το σκέλος της κρατικής βοήθειας πως αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα απεγκλωβισμού από το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η γενική συνέλευση των μετόχων της Geniki Bank ενέκρινε την απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Geniki είχε κέρδη μετά από φόρους ύψους 85 εκατ. ευρώ και είχε ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της επάρκεια το ίδιο διάστημα. Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 2.230 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 και 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 140 μονάδες βάσης (μβ) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, από τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς.

 

Η Geniki αποτελεί μια ακόμη τράπεζα που οδηγήθηκε-πουλήθηκε (ίσως και ξεπουλήθηκε) και έπεσε στην «αγκαλιά» μίας από τις συστημικές τράπεζες. Ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο βαίνει μειούμενος και σύντομα θα επικρατήσει το ολιγοπώλιο το οποίο θα επιβάλλει τους δικούς του νόμους…

 

Danioliptes.gr