Προχειρότητες με τα «κόκκινα» δάνεια

Να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές απάντησε σε ερώτηση μετόχου της Alpha Bank ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος.

 

Ο κ. Ράπανος εξέφρασε μια άποψη που κυριαρχεί στην τραπεζική αγορά για τον τρόπο που οι πολιτικές ηγεσίες παγίως -και εσχάτως- αντιμετωπίζουν θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους. Ακόμη και η μακρά συζήτηση για το νέο πλαίσιο των «κόκκινων» δανείων έκανε κακό, προκαλώντας μια ιδιότυπη στάση πληρωμών από μερίδα δανειοληπτών όπως και η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Πολύ περισσότερο η αναφορά περί λύσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά, χωρίς να υπάρχει προεργασία, έκανε και αυτή ζημιά.

 

Όσον αφορά τον υπό ψήφιση νόμο, για τα επιχειρηματικά σε καθυστέρηση, ακόμη αναρωτούνται οι τραπεζίτες τι μεσολάβησε και άλλαξε το κείμενο που είχε εκπονηθεί αρχικώς, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις που προωθούνται να περιορίζουν σημαντικά το κίνητρο υπαγωγής. Το κρίσιμο σημείο είναι το ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο περιορίζεται σε βαθμό που χάνεται το νόημα της ρύθμισης.

 

Της Άννας Δόγα από naftemporiki