Ανάπτυξη…με ρεκόρ 15ετίας απολύσεων

Η ανάπτυξη έρχεται με κουτσό άλογο όπως προκύπτει από τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. 

Ρεκόρ δεκαπενταετίας σημείωσαν οι αποχωρήσεις στους χώρους δουλειάς σε σχέση με τις προσλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο (66.636).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό  τομέα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανεργία φαίνεται -υποθετικά- να «μειώνεται» κατά 1,9 -2,1% φέτος σε σχέση με πέρσι.

Η έκρηξη των απολύσεων φαίνεται πως έχει ήδη «ακουμπήσει» τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Χθες το δελτίο των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για το Σεπτέμβριο του 2014 αποκάλυψε πως στο εννιάμηνο του ίδιου έτους (Ιανουάριο – Σεπτέμβριο) καταγράφηκε –για πρώτη φορά ουσιαστικά από την αρχή του έτους- μείωση στα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα της τάξεως του 1,7%.

Στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως αυτή η πτώση οφείλεται στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (από την 1η Ιουλίου 2014) και στην εκτίναξη των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες,η οποία «χτυπά» το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
 
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2001, το μήνα Οκτώβριο του 2014 οι αποχωρήσεις (σ.σ. αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου, λήξεις συμβάσεων) ήταν κατά  66.636 περισσότερες από τις προσλήψεις. Έτσι διαμορφώθηκε ένα αντίστοιχο πρωτοφανές για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έλλειμμα στο ισοζύγιο της απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2013, το έλλειμμα αυτό ανήλθε μόλις στις 39.227 αποχωρήσεις, το 2012 στις  44.302, το 2011 στις 55.360, το 2010 στις 50.473 και το 2009 στις 34.999 αποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2014, οπότε και σημειώθηκε το ρεκόρ δεκαπενταετίας στις «καθαρές» απολύσεις,  οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 151.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 217.746. Από τις 217.746 συνολικά αποχωρήσεις, οι 57.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.768 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
 
O υπουργός Εργασίας, Γιάννης. Βρούτσης αρκέστηκε να επισημάνει πως δηλαδή «αντίστοιχοι» Οκτώβριοι παρελθόντων ετών παρουσίασαν αρνητικές ροές απασχόλησης, μη σχολιάζοντας πως κατά το φετινό Οκτώβριο σημειώθηκε  το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο απασχόλησης από οποιονδήποτε αντίστοιχο.

Εξάλλου, εν μέρει εξηγείται αυτό το πρωτοφανές έλλειμμα από τη «λήξη της ιδιαίτερα επιτυχημένης για φέτος θερινής τουριστικής περιόδου», μιας και αναπάντητο παραμένει το ερώτημα –που δεν αφορά μόνο τον κ. Βρούτση στην κυβέρνηση- γιατί δεν υπήρξαν κάποιοι άλλοι τομείς –πλην του τουριστικού- οι οποίοι θα μπορούσαν να «απορροφήσουν» τους κραδασμούς  στην αγορά εργασίας μετά το πέρας του «μπουμ» στην απασχόληση που έφερε ο τουρισμός φέτος.
 

danioliptes.gr