Ποια είναι τελικά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-τραπεζιτών;

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τοκογλυφικές πρακτικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών που για να συνεχίσουν να υπάρχουν καθιστούν όλους όσους δεν είμαστε πλούσιοι οφειλέτες τους και του σάπιου κρατικού συστήματος; 

Η συνάντηση των επί των οικονομικών υπεύθυνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού, με golden boys τραπεζών στο City του Λονδίνου αλλά και τα σενάρια καθόδου μεγαλοστελέχους ελληνικής τράπεζας με σκοτεινό ρόλο στο έγκλημα των PSI με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές μας καθιστούν ιδιαίτερα προβληματισμένους από τις διάφορες φιλελευθεροκαπιταλιστικές φωνές που τελικά φαίνεται να επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 

Ένα e-mail που προέρχεται από τον εκπρόσωπο του hedge fund Capital, Joerg Sponer, περιέγραφε ως καταστροφικό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος αμφισβήτησε τη συμμετοχή του συγκεκριμένου στελέχους σε πάνελ ενημέρωσης funds στο Λονδίνο.

Εν ολίγοις, υποστηρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία, θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

 

«Θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»

Ο συντάκτης Joerg Sponer χαρακτήρισε «ανέκδοτο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμιζε ότι «όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα» καθώς και ότι το οικονομικό πρόγραμμά του είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών. . 

 

Σύμφωνα με τον Joerg Sponer, αν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν θα νόμιζε ότι βρισκόταν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο. Εκτιμούσε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το χάος ενώ είναι χειρότερο και από αυτό των κομμουνιστών.

 

Τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνονται στο mail:

• Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

 

• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, φαγητού, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης)

 

• Αυξήσεις αποδοχών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ (επιστροφή στους 14 μισθούς) και 750 ευρώ (για 13 μήνες) για τους συνταξιούχους. 

 

• Προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο.

 

• Επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% (4,5% απαιτεί η τρόϊκα). Αντιμετώπιση της παραοικονομίας, κατάργηση φόρων στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των άλλων φόρων κατά 20%. Εξαιρούνται τα υψηλά εισοδήματα.

 

Κάτι που ενδιαφέρει το Σύλλογό μας είναι η αναφορά του στελέχους της τράπεζας στο email ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται” και ότι οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί. Επίσης, θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον.και θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική” αλλά επίσης ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τρία δισ. ευρώ επιπλέον. 

 

 

Αντιδρώντας ο κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «το email σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής».

 

Κατά τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, υπάρχουν στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες και ενδείξεις ότι πρόκειται για κατασκευασμένο mail από κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους.

 

 

Bank of America: Εκλογές ίσως το Μάρτιο

Την ίδια ώρα έκθεση της Bank of America/Merill Lynch που στάλθηκε στους πελάτες της μετά τις επαφές που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης και ο Ι.Μηλιός στο Λονδίνο, περιγράφει την εκτίμησή της για όσα ειπώθηκαν μιλώντας για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου.

 

Ειδικότερα σημειώνεται:

«Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να προκύψει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ. Η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-6%».

 

Στέλεχος της ΕΛΑΚΤΩΡ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

 Αν τα ξένα funds ετοιμάζονται να αγοράσουν τα πάντα ή να ξεπουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα, αν το email του golden boy ισχύει ή όχι δεν γνωρίζουμε, αλλά φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ελκύει ανθρώπους που έχουν διαπράξει ειδεχθή οικονομικά εγκλήματα στη χώρα αλλά δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. 

Ενας από αυτούς είναι ένας πολυεκατομμυριούχος τραπεζίτης πρώην επικεφαλής τράπεζας της χώρας που πλέον έκλεισε και φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Finance Market Voice» πρόκειται για τον Θεόδωρο Πανταλάκη πρώην επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Πανταλάκης διετέλεσε επί σειρά πολλών ετών διοικητικό στέλεχος τόσο τραπεζών όσο και μεγάλων εταιριών της χώρας με πλούσια θητεία σε οικονομικά σκάνδαλα με θαλασσοδάνεια. 

 

 

danioliptes.gr