Το απόρρητο e-mail της τρόικας, που δημοσίευσε η Realnews, ζητά μεταξύ άλλων μηδενικά ελλείμματα και στα ταμεία κύριας σύνταξης, πέρα από τα επικουρικά στα οποία θα ισχύσει από 1.1.2015 η σχετική ρήτρα.

 

Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με ολοκαύτωμα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα χάσουν έως και 40% των συντάξεών τους.. Αυτό ίσως να είχε αποφευχθεί, αν είχε περάσει η μεταρρύθμιση Γιαννίτση.
 

Όμως, η τότε κυβέρνηση, ούτε  έκανε  ευκρινές το πρόβλημα, ούτε παραιτήθηκε ώστε να προκαλέσει εκλογές για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως θα έκανε μια κυβέρνηση στη Σουηδία, απλώς τα πήρε όλα πίσω…
 

To e-mail της τρόικας σημαίνει ότι πέρα από το τακτικό κούρεμα των επικουρικών συντάξεων, που ξεκινά ούτως ή άλλως από το νέο έτος για να είναι τα επικουρικά ταμεία κάθε χρόνο ισοσκελισμένα, μέχρι να μηδενιστούν, το ίδιο θα γίνει το αργότερο από 1.1.2017 και για τα ταμεία κύριας σύνταξης.

Η τρόικα ήξερε εξ αρχής, και οι μνημονιακές κυβερνήσεις το έκρυβαν, πως το δημοσιονομικό δεν λύνεται χωρίς οριστική επίλυση του ασφαλιστικού, το οποίο αποτελεί μια απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια του συστήματος.

 

Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την 15ετία 2000 -2014 το Δημόσιο κατέβαλε 199,757 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο μυθώδες αυτό ποσό οι δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου. Η δαπάνη αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δέκα ΕΣΠΑ! Δηλαδή, το κράτος τσόνταρε 13,3 δισ. ευρώ το χρόνο, για να «εξαγοράζει» ψήφους το πολιτικό σύστημα και να καταναλώνει ο κόσμος (ήταν δηλαδή μια τρόμπα για τη φούσκα της ανάπτυξης) και να παίρνουν κάποιοι/ες συντάξεις με 15 χρόνια εργασίας ή παχυλές συντάξεις που δεν είχαν καμία σχέση με τις καταβολές τους.
 

Στο μεταξύ, σήμερα, λόγω ύφεσης, ανεργίας, εισφοροδιαφυγής, είναι ζήτημα αν αντιστοιχεί 1,5 εργαζόμενος σε έναν συνταξιούχο, ενώ το βιβλίο λέει πως η σχέση πρέπει να είναι 4 εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο. Με δυο λόγια, σπαταλήσαμε 200 δισ. ευρώ για τη φούσκα.

 

Αν είχαμε σοβαρές κυβερνήσεις, θα είχαν ρίξει αυτά τα λεφτά στην πραγματική ανάπτυξη (με γερμανικό και όχι ελληνικό κόστος) και θα ήμασταν σήμερα η Δανία του Νότου, όπως είχε πει και ένας αιθεροβάμων πολιτικός… Το ζήτημα είναι, όμως, τι κάνουμε τώρα;

 

Τώρα, το κράτος μειώνει δραστικά τη συνεισφορά του (φέτος το Σεπτέμβριο ήταν 4 δισ. ευρώ πιο κάτω από πέρυσι), οι εισφορές πέφτουν (και λόγω της μείωσής τους κατά 3,9%) και ζουπάμε το σύστημα μέχρι να του βγει η πίστη.

 

Η τρόικα, παράλληλα, απαιτεί όλα τα ταμεία να ενταχθούν άμεσα υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, ώστε να προχωρήσει η σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών και να ξεκινήσει η ενιαία πληρωμή και είσπραξη εισφορών και φόρων, να προχωρήσει η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν τη πρόωρη συνταξιοδότηση πριν την συμπλήρωση 62 ετών, να προχωρήσει η κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβληθείσες εισφορές κ.ο.κ.
 

Αυτό είναι ένα από τα σκληρά μέτωπα που θα συναντήσει στο τέλος Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση. Απέναντι της θα είναι ο κύριος Σόιμπλε, ατάραχος και με το πλεονέκτημα «εσείς τα κάνατε σκατά», να λέει πως σας ζητάμε να εφαρμόσετε ό,τι κάνουμε στη Γερμανία, αλλά και στη Σουηδία και τον Καναδά. Άντε τώρα να του μιλήσεις για ολοκαύτωμα των συνταξιούχων… διότι θα σου πει: «ΟΚ, πώς θα πληρώνεις στο εξής τις συντάξεις;»….

 

ΥΓ. Εννοείται πως, αν πας όλες τις συντάξεις στα 360-600 ευρώ, τότε δα τινάξεις το τραπεζικό σύστημα στον αέρα, ίσως και το φορολογικό, και γενικά, θα κάψεις ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό. Υπάρχει άραγε plan Β για το ασφαλιστικό;

 

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΟΠΥΟΛΟΥ ΑΠΟ HOT DOC

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.