Στη «συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του “Όχι” για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό», κάλεσε ο Δημήτρης Στρατούλης τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία.
Στη σημερινή ομιλία του σε εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra στο Βόλο τόνισε το «“Όχι” του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κόντρα σε όλο το εγχώριο και διεθνές οικονομικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο» δεν ηττήθηκε και ότι ο αγώνας συνεχίζεται.
Συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί να φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε το “Όχι” του λαού σε “Ναι”, αλλά ο ίδιος ο λαός δεν έκανε το ίδιο, κρατάει το “Όχι” του ζωντανό και δεν μπορεί κανείς να το σβήσει από τη μνήμη του, ως μία πράξη υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του, της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
«Μένοντας πιστοί σ’ αυτό το ΟΧΙ του λαού, και κυρίως της νεολαίας, που για πρώτη φορά μπήκε τόσο δυναμικά, μαζικά και αγωνιστικά στο πολιτικό προσκήνιο, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συμμετέχουμε σε όποιας μορφής κοινωνικό αγώνα, ώστε η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, να καταργήσει τα παλιά, να μην υπογράψει το νέο και ν’ ακολουθήσει νέους ελπιδοφόρους και εναλλακτικούς δρόμους», τόνισε.
Για τη συμφωνία με τους πιστωτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Βουλή ψήφισε ένα προμνημόνιο και ορισμένα σκληρά προαπαιτούμενα για αύξηση του Φ.Π.Α. μειώσεις συντάξεων κλπ με τη δέσμευση ότι θα ακολουθήσει αυτό το μήνα κανονικό μνημόνιο νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων, νέων φόρων, επιπλέον απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κυρίως εκχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα της δημόσιας περιουσίας.
«Πολλοί, όμως, από τους βουλευτές, ακόμα και υπουργοί εκείνη την περίοδο, του ΣΥΡΙΖΑ, αρνηθήκαμε να το ψηφίσουμε στη Βουλή». «Παρά τον πολιτικό πόλεμο που δεχθήκαμε για αυτή τη στάση μας, είμαστε περήφανοι για το ΟΧΙ μας, όχι μόνο γιατί μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά και γιατί το περιεχόμενο του προετοιμαζόμενου 3ου μνημονίου είναι νεοφιλελεύθερο με αντικοινωνικά μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια και η εποπτεία της τερατόικας των δανειστών θα είναι εξουθενωτική και ταπεινωτική για το λαό και την πατρίδα».
Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για σημαντικά πολιτικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων 8 δισ. στους δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με αποτέλεσμα ν’ αδειάσουν γρήγορα τα δημόσια ταμεία και να μπορούν πιο εύκολα να μας εκβιάζουν.
«Η κυβέρνηση, φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών και στο πραξικόπημα που έκαναν σε βάρος της, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής», ανέφερε.
«Και όταν αυτό οι δανειστές το κατάλαβαν, αποθρασύνθηκαν, οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική ασφυξία και την τελευταία στιγμή βασάνιζαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό όχι για το αν θα έχει ή όχι η χώρα μας μνημόνια, αλλά για το πόσα περισσότερα ή λιγότερα μέτρα θα της επιβάλουν. Και το είδαν ως ευκαιρία για να τελειώσουν μια και καλή με το παράδειγμα της ανάδειξης αριστερής – αντιμνημονιακής κυβέρνησης, που αμφισβητεί την αιώνια λιτότητα που έχει επιβάλλει στους λαούς η Γερμανική Ευρωζώνη», τόνισε.
Σχετικά με το αν κυβέρνηση μπορούσε να κάνει αλλιώς, ο κ. Στρατούλης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να αποδεχτώ το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς; Εάν αυτό ήταν αλήθεια, τότε ποιος ή ποιοι φταίνε γι’ αυτό; Ποιοί είχαν την ευθύνη διαπραγμάτευσης; Η κυβέρνηση αποδέχεται ότι δεν είχε στρατηγική και τακτική, ότι δεν είχε εναλλακτική λύση; Ότι πήγαινε βλέποντας και κάνοντας; Μετά τα όσα έγιναν, θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος. Αποδείχθηκε ότι ευρωζώνη και μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού νότου πάνε μαζί “ως πακέτο”».
Ανέφερε δε ότι υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις. «Η πιο βασική από αυτές, δηλαδή ότι δεν γίνεται να καταργήσεις τα μνημόνια, εάν δεν συγκρουστείς με την ευρωζώνη, έχει κατατεθεί από εμένα και άλλους συντρόφους μου της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο και σε συνεδριάσεις της Κ.Ε. του κόμματος και έχει επανειλημμένα απορριφθεί από την ηγετική ομάδα του. Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικο ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί».
«Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη. Η τεχνική επεξεργασία αυτής ή όποιας άλλης εναλλακτικής πρότασης δεν ήταν και δεν είναι υποχρέωση μίας τάσης του κόμματος, αλλά της κυβέρνησης και επίσης του όλου κόμματος, πόσο μάλλον που η συνεδριακή του απόφαση ήταν “καμία θυσία για το ευρώ”», υπογράμμισε.
Επανέλαβε πως «εάν αποδεχτούμε τον ισχυρισμό ότι τα μνημόνια και η λιτότητα είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σ ’αυτά, τότε αδικούμε τους εαυτούς μας, την ιστορία μας και τους αγώνες μας. Αναιρούμε τους λόγους ύπαρξης και το ρόλο της αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων για τη διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Αφαιρούμε κάθε διαπραγματευτική δύναμή της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, που σε μία τέτοια περίπτωση θα μας αφανίσουν. Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από το ευρώ δεν δικαιολογεί την υπογραφή του 3ου μνημονίου, γιατί η κυβέρνηση δεν είχε επίσης λαϊκή εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια, αλλά να τα καταργήσει».
«Η προσπάθεια σπίλωσης και ποινικοποίησης από τις συστημικές μνημονιακές δυνάμεις, που ξανασήκωσαν παντού κεφάλι, της αναζήτησης από στελέχη και τάσεις του κόμματος λύσεων εκτός ευρωζώνης θυμίζει κατά τη γνώμη μου τον Μεσαίωνα, την Ιερά Εξέταση, που, όποιος διαφωνούσε με τις σιδερένιες αλήθειες του Καθολικισμού, καταδικαζόταν στην πυρά. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, που θυμίζουν το ανώμαλο μετεμφυλιακό πολιτικό κλίμα, και πρέπει όλος ο δημοκρατικός αριστερός κόσμος να τα αποδοκιμάσει και να τα καταδικάσει και πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής για ακόμη μία φορά.
Τέλος, εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα «εάν η κυβέρνηση επιμείνει και υπογράψει τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, είναι ότι θα οδηγηθεί με το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενό του και με τη σκληρή και ταπεινωτική εποπτεία που θα της επιβληθεί στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της. Η κυβέρνηση έχει να επιλέξει είτε μεταξύ της ταπεινωτικής υποταγής που συνεπάγεται η υπογραφή του νέου μνημονίου είτε του απεγκλωβισμού της από αυτό και της προώθησης εναλλακτικών.
efsyn