Τέλος, λόγω της DGCom, στα σχέδια της «bad bank», δηλαδή της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας όπου οι ελληνικές τράπεζες θα μετέφεραν μεγάλο μέρος των προβληματικών τους δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι λόγω state aid, δηλαδή ζητήματος κρατικής ενίσχυσης, απορρίπτει τα σχέδια για σύσταση «bad bank». Δηλαδή, το να πάρει η «bad bank», η «κακή τράπεζα», προβληματικά δάνεια ελληνικών τραπεζών, είναι έμμεση κρατική βοήθεια, καθώς για τα δάνεια που θα μεταβίβαζαν οι τράπεζες θα έπαιρναν κάποιο κεφάλαιο.
Η διαδικασία αυτή υπάγεται στις απαγορεύσεις της Ε.Ε. και της DGcom και ως εκ τούτου η «bad bank» απορρίπτεται.
Υπάρχει όμως και ένας άλλο λόγος για την απόρριψη της λύσης της «bad bank».
Για να δημιουργηθεί μια «bad bank» θέλει τουλάχιστον 6 μήνες. Ταυτόχρονα για να αποδώσει μια «bad bank» θα πρέπει να συσταθεί και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια πριν την ανακεφαλαιοποίηση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία με την NΑΜΑ.
Χρονικά, λοιπόν, είναι αδύνατο να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια «bad bank».
Όπως αναφέρει τραπεζίτης, αν δεν υπάρξει «bad bank» προ της ανακεφαλαιοποίησης, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες.
Η Πειραιώς ήταν μια από τις τράπεζες που πρωτοστάτησε για να υπάρξει συλλογική λύση στο πρόβλημα των NPLs, των προβληματικών δανείων.
Με βάση τα νέα δεδομένα, οι τράπεζες θα λύσουν το πρόβλημα με τα NPLs με εσωτερικούς μηχανισμούς, ωστόσο απαιτείται διατραπεζική αντιμετώπιση, ειδικά στα κοινοπρακτικά δάνεια επιχειρήσεων, όπου συμμετέχουν περισσότερες από μια τράπεζες.
Εμπλοκή με τα ακίνητα στα stress tests
Η τρόικα διαφωνεί ξεκάθαρα στο θέμα της αποτίμησης των ακινήτων. Ενώ εν μέρει συμφωνεί με ορισμένες παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι κοντά στους δείκτες ακινήτων που έχει δημιουργήσει, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα π.χ. ξενοδοχεία και άλλα, υπάρχουν χαώδεις διαφορές.
Οι απομειώσεις, τα haircuts στις αξίες των ακινήτων που ζητάει η τρόικα είναι προκλητικά ακραίες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνει haircuts έως 35% με 38% σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.