Ο ΟΑΕΕ αρπάζει τα ακίνητα των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο ΟΑΕΕ, ενεργώντας παράνομα, σε σημείο που συνιστά παράβαση καθήκοντος και απήθεια, αγνοεί εισαγγελική εντολή και αρνείται να χορηγήσει βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών σε ελεύθερο επαγγελματία, πριν αυτή βεβαιωθεί από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

 

Ο ΟΑΕΕ στηρίζεται σε μια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία όμως δεν έχει ισχύ απέναντι σε εισαγγελική εντολή από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

               

Στο παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και της απήθειας υποπίπτει η Α’ Διεύθυνση (Τμήμα Τούμπας Θεσσαλονίκης) του ΟΑΕΕ που αρνείται να χορηγήσει βεβαίωση οφειλών σε ασφαλισμένη του ελεύθερη επαγγελματία. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να χορηγήσουν βεβαίωση οφειλών, αν αυτή δεν βεβαιωθεί από το ΚΕΑΟ. Όμως, βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, βεβαίωση οφειλής σημαίνει αυτόματα και κατάσχεση. Η ασφαλισμένη χρειάζεται τη βεβαίωση οφειλών για να υπαχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη, ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει από την 1-1-2016, ώστε να σώσει τη περιουσία της από κατάσχεση και πλειστηριασμό. Παρ’όλα αυτά, ο ΟΑΕΕ παραμένει ανένδοτος και παράνομα αρνείται να χορηγήσει τη βεβαίωση οφειλών, κατά παράβαση εισαγγελικής εντολής.

               

Αυτή είναι μία μόνο υπόθεση από τις 147.000 υποθέσεις οφειλετών που κινδυνεύουν με κατάσχεση καταθέσεων καθώς από τη περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των Ταμείων, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες. Άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.

               

Βάσει του σχεδιασμού θα μπορούν να αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

               

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls.

               

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank ,Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

 

danioliptes.gr