Ελλάδα: Το πειραματόζωο παραδίδει μαθήματα

Διάλεξη με θέμα «Μαθήματα από την ελληνική κρίση» έδωσε η Πρόεδρος της ΕΤΕ, και πρώην υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο London School of Economics στο Λονδίνο.

Η Πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε σε πέντε «μαθήματα» που εξάγονται από την ελληνική κρίση και απαρίθμησε τα εξής:

 

1. Σε μία μικρή ανοιχτή οικονομία, το δίδυμο έλλειμμα αυξάνει το ευάλωτο της οικονομίας και δημιουργεί μη βιώσιμο χρέος

2. Επιθετικές εμπροσθοβαρείς περιοριστικές πολιτικές μπορούν να διαβρώσουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας

3. Η επιλογή και η ακολουθία των «δομικών μεταρρυθμίσεων» είναι κρίσιμη

4. Η συνοχή στην κυβερνητική πολιτική και ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας αποτελούν προαπαιτούμενα για βιώσιμα δημοσιονομικά

5. Η σωστή διαχείριση των κρίσεων απαιτεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προωθήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως με τρόπο συνεπή με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δημοκρατική νομιμότητα.

 

Αυτό που προκύπτει ω συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα, το πειραματόζωο της Ευρώπης, πάνω στην οποία εφαρμόστηκαν διάφορες συνταγές και θεραπείες για την έξοδο από τη κρίση, έφτασε στο σημείο να παραδίδει μαθήματα στις άλλες χώρες. Όχι όμως για το πώς θα βγουν από μια υπαρκτή ή ενδεχόμενη οικονομική κρίση, αλλά για το ποιες ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν στην Ελλάδα και είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Μάθαμε από τα λάθη μας αλλά με το χειρότερο δυνατό τρόπο, σε βαθμό που η χώρα οδηγήθηκε σε χρεωκοπία, τεράστια ανεργία, capital controls, και πολλά άλλα δεινά, και τώρα διδάσκουμε κι από πάνω αυτά που τραβήξαμε.

 

danioliptes.gr