Θα εφαρμοστεί η νέα οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα;

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν οι ευρωβουλευτές τη περασμένη Πέμπτη, 14 Απριλίου. Στόχος είναι να δοθεί πάλι στους πολίτες ο έλεγχος της διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα υψηλό πανευρωπαϊκό επίπεδο προστασίας των δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τη χρήση δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Όμως, για άλλη μια φορά, κι αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία ακούγεται πολύ καλά για να είναι αληθινή. Όχι επειδή δεν θα την εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επειδή έχουμε δει ότι στην Ελλάδα είναι πολλές οι ευρωπαϊκές οδηγίες που, αν και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται.

Η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία χρονολογείται από το 1995, όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. Ο νέος, γενικός κανονισμός έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων στα πλαίσια του νέου, ψηφιακού κόσμου των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (internet banking) και των διεθνών συναλλαγών (global transfers).

Όμως για να χαρούμε γι αυτή τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ισχύσει. Γιατί αν ισχύσει, τότε θα πρέπει να σβηστούν από το σύστημα «Τειρεσία» τα στοιχεία όλων των δανειοληπτών που κάποια στιγμή στη ζωή τους, ή ακόμη και τώρα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Γιατί, αν κάποιος, πριν από αρκετά χρόνια δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειό του και μπήκε στον «Τειρεσία», τα στοιχεία του βρίσκονται ακόμη εκεί, ελεύθερα προς όλους για να τα δουν. Γιατί το σύστημα «Τειρεσίας» δεν διαγράφει τα στοιχεία κάποιου όταν πληρώσει το δάνειό του. Τα διατηρεί στη λίστα του και απλά βάζει δίπλα στο όνομά του ένα σημαδάκι για να δείξει ότι ο δανειολήπτης πλήρωσε το δάνειό του. Όμως διατηρεί εκεί τα πλήρη στοιχεία του για να τον σημαδέψει σαν κακοπληρωτή ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δουν με ποιον έχουν να κάνουν και να αποφασίσουν να του δώσουν ή όχι κάποιο νέο δάνειο που μπορεί να ζητήσει ο συγκεκριμένος δανειολήπτης.

Τα στοιχεία όλων των δανειοληπτών εξακολουθούν να βρίσκονται επίσης στις λίστες των διαφόρων εισπρακτικών εταιρειών που επί χρόνια, και για λογαριασμό των τραπεζών, ενοχλούσαν καθημερινά τους δανειολήπτες που καθυστερούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, είτε τηλεφωνώντας καθημερινά σε ακατάλληλες ώρες ή ακόμα και στην εργασία τους, για να τους απειλήσουν και να τους πιέσουν.

Τα στοιχεία όλων επίσης των Ελλήνων φορολογούμενων βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες στη διάθεση των τραπεζών, καθώς η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας, παρέδωσε τα ΑΦΜ όλων μας στους δανειστές για να μας ελέγχουν και να γνωρίζουν κάθε μεταβολή στο εισόδημά μας, για να μπορέσουν – όποτε θέλουν – να μας επιβάλουν νέα μέτρα και φόρους, να ξέρουν αν δικαιούμαστε να πάρουμε ένα δάνειο, αν μπορούμε να το πληρώσουμε ή όχι, κρίνοντας πάντα με γνώμονα το συμφέρον των χρεωκοπημένων ελληνικών τραπεζών. Ή μήπως για να ξέρουν οι ξένες τράπεζες που πρόκειται να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα σε ποιους από μας να μοιράσουν νέα δάνεια με δήθεν ευνοϊκούς όρους, ώστε να μπορέσουν μετά απ’ευθείας και χωρίς συμφωνίες με τους δανειστές, να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις όσων δανειοληπτών δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα νέα δάνεια;

Ο νέος κανονισμός για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Όμως οι διατάξεις του θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες σε όλα τα κράτη μέλη δύο έτη μετά την ημερομηνία αυτή. Δίνεται δηλαδή άπλετος χρόνος σε όσους θέλουν, είτε αυτοί είναι δανειστές, είτε τράπεζες, είτε distress funds, είτε εισπρακτικές εταιρείες, να μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα όλων των ευρωπαίων πολιτών σε δικές τους λίστες, τις οποίες θα μπορούν να διατηρούν παράνομα ακόμα και σε ένα «φλασάκι». Και μετά αυτό θα απαγορευτεί. Λες και θα υπάρξει κανείς που θα μπει στη διαδικασία να τους ελέγξει…

danioliptes.gr


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *