30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Διαπραγμάτευση εξαπάτησης των Ελλήνων δανειοληπτών

1 min read

Η τελευταία – προς το παρόν – υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία πλέον για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίος διαρκούσε τόσο πολύ η διαπραγμάτευση και γιατί τα κόκκινα δάνεια ήταν για πολύ καιρό «αγκάθι» στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Όπως όλα δείχνουν, συμφωνία είχε κλείσει από τη πρώτη στιγμή. Αυτό που δεν είχε συμφωνηθεί, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να «σερβιριστεί» στον ελληνικό λαό και στους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κάποιον τουλάχιστον προστάτεψε, αλλά παράλληλα να ανοίγει διάπλατα τη πόρτα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα κόκκινα δάνεια, και στα distress funds να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αγορά των κόκκινων δανείων, για να τα «διαχειριστούν», σύμφωνα πάντα με τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των μετόχων τους, με μοναδικό κριτήριο φυσικά να αυξήσουν τα κέρδη τους από τη δυστυχία των Ελλήνων δανειοληπτών που θα βρεθούν στο δρόμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η «ανυποχώρητη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέχασε τις κόκκινες γραμμές της, οι οποίες ήταν κι αυτές απλά στάχτη στα μάτια του κόσμου, και υποχώρησε ατάκτως σε μια συμφωνία που αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους περισσότερους δανειολήπτες που δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η συμφωνία, που σίγουρα με «βαριά καρδιά» υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, οδηγεί στο σφυρί – είτε αυτό είναι πώληση σε distress funds, είτε πλειστηριασμός – όλα τα κόκκινα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που δήθεν προσπαθούσε η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές να δεχτούν. Ωστόσο πρόκειται επί της ουσίας για παράταση μόλις ενός χρόνου, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που ήθελαν οι δανειστές. Κι αυτό, όπως έχει αποδειχτεί, όχι μήπως τυχόν γίνει κάτι και μπορέσουν οι δανειολήπτες να σώσουν τη κύρια κατοικία τους, αλλά επειδή σε κάθε περίπτωση, το σύστημα δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο πριν τις αρχές του 2017 και τα distress funds δεν θα μπορούσαν να αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών νωρίτερα από αυτό το χρονικό όριο. Αυτό και μόνον αυτό ήταν το κριτήριο αυτής της ελάχιστης παράτασης στο ξεπούλημα των κύριων κατοικιών των Ελλήνων δανειοληπτών, οι οποίοι από τη 1.1.2018 θα δέχονται τις ειδοποιήσεις από τους γύπες των distress funds να αδειάσουν τα σπίτια τους και να μείνουν στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά επί χρόνια.

Η άλλη «επιτυχία» της κυβέρνησης στη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια είναι συμφώνησε και πλέον το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία κόκκινη γραμμή των 9.090 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Κι αυτό είναι το σημείο στο οποίο ξοδεύτηκε πολύς χρόνος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στο πώς δηλαδή θα βρουν έναν τρόπο να ξεγελάσουν τους Έλληνες δανειολήπτες και να τους παρουσιάσουν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που ισχύει στη πραγματικότητα. Αναζητούσαν λοιπόν ένα κόλπο και τελικά το βρήκαν. Το κόλπο που βρήκαν οι δυο πλευρές για να ξεγελάσουν τον κόσμο προβλέπει ότι ένας μισθωτός με δύο ανήλικα παιδιά θα δικαιούται παραπάνω από 8.900 όπου υποχώρησε η βάση, ώστε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και να μην εκτεθεί πολιτικά Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν καταθέτει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ.

Αυτό ήταν λοιπόν το πρόβλημα που τους απασχολούσε επί τόσες μέρες. Πώς δεν θα εκτεθεί πολιτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πώς θα διασωθεί πολιτικά ο υπουργός που συμφώνησε στο ξεπούλημα των σπιτιών χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών. Όλα τα άλλα ότι δήθεν τα κόκκινα δάνεια ήταν αγκάθι στο να κλείσει η συμφωνία, ότι τις δυο πλευρές χωρίζει χάσμα αγεφύρωτο, ήταν όλα πολύχρωμες χάντρες και καθρεφτάκια για να ξεγελαστούν οι Έλληνες δανειολήπτες και ο ελληνικός λαός. Δεν ήταν τίποτε άλλο από κραυγαλέα ψέματα που έλεγαν εν γνώσει τους οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός.

danioliptes.gr